Συζήτηση στο ΕΚ για το πρόγραμμα της Προεδρίας της Ουγγαρίας με τον Viktor Orbán

0
52
Viktor Orbán

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ουγγαρίας για την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι η Ουγγρική Προεδρία έρχεται σε μια εποχή που η ΕΕ κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της οικοδόμησης μιας πιο σταθερής και ασφαλούς Ευρώπης. Υπενθύμισε ότι το Κοινοβούλιο είναι ο οίκος της δημοκρατίας, όπου το κράτος δικαίου και η ελευθερία της έκφρασης είναι ιερά, και όπου «μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα, αλλά θα δίνουμε πάντα χώρο για την ανταλλαγή απόψεων σε κλίμα σεβασμού».

Ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού

«Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ουγγρική Προεδρία έχει ως στόχο να είναι η φωνή και ο καταλύτης για την αλλαγή αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Orbán, η κατάσταση της ΕΕ είναι πολύ πιο σοβαρή από το 2011, όταν η Ουγγαρία ανέλαβε για πρώτη φορά την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τη μετανάστευση, τους κινδύνους για τον χώρο Σένγκεν και την απώλεια της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Ο κ. Orbán δεσμεύθηκε ότι η Ουγγαρία θα είναι ένας έντιμος και εποικοδομητικός συνομιλητής ασκώντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων επί 52 εκκρεμών νομοθετικών φακέλων, καθώς και ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις σχετικές διαθεσμικές διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο.

Υπογράμμισε ότι ηανταγωνιστικότητα αποτελεί κομβικό ζήτημα για την Ουγγρική Προεδρία, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την Κίνα και τις ΗΠΑ, με το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο να μειώνεται επίσης. Επισημαίνοντας ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί βασικό εμπόδιο, δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η ΕΕ έχει χάσει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. «Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η πράσινη μετάβαση από μόνη της προσφέρει λύση στο πρόβλημα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει οδηγήσει στην επιβράδυνση της παραγωγικότητας και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τη μετανάστευση, προειδοποίησε ότι «χωρίς εξωτερικά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από την παράνομη μετανάστευση». Συνέχισε λέγοντας: «Το σύστημα ασύλου της ΕΕ απλώς δεν λειτουργεί. Η παράνομη μετανάστευση έχει οδηγήσει σε αύξηση του αντισημιτισμού, της βίας κατά των γυναικών και της ομοφοβίας» και πρότεινε τη διεξαγωγή τακτικών «συνόδων κορυφής του Σένγκεν». Στο πλαίσιο αυτό, επέμεινε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στον χώρο Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2024.

Όσον αφορά τη διεύρυνση, ο κ. Orbán ζήτησε να επιταχυνθεί η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι «χωρίς να ενταχθεί η Σερβία, δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τα Βαλκάνια».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δήλωσε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, έναν φιλικό προς τους αγρότες και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, καθώς και τη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. «Τα ταμεία συνοχής δεν είναι φιλανθρωπία ούτε δωρεά, είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές επενδυτικής πολιτικής στην ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την εξισορρόπηση της ενιαίας αγοράς», είπε.

Απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην απάντησή της, η κ. von der Leyen επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ για παροχή στήριξης προς την Ουγγαρία μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και συνέχισε αναφερόμενη σε τρεις βασικές προτεραιότητες: Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα και μετανάστευση. Επέκρινε τη στάση της Ουγγαρίας έναντι της Ρωσίας, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να προσπαθεί να αγοράσει ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, ενάντια στη δέσμευση της ΕΕ να για ενεργειακή ανεξαρτησία. Όσον αφορά τη μετανάστευση, καταδίκασε την απόφαση της Ουγγαρίας να απελευθερώσει καταδικασθέντες διακινητές και αμφισβήτησε τις πολιτικές για την χορήγηση άδειας διαμονής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης Ρώσων υπηκόων στην ΕΕ χωρίς πρόσθετους ελέγχους, προειδοποιώντας ότι αυτοί «καθιστούν την Ουγγαρία κίνδυνο για την ασφάλεια, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά για όλα τα κράτη μέλη».

Ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

Η πλειοψηφία των ομιλητών στο Κοινοβούλιο επέκρινε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για τις κινήσεις του από τότε που η χώρα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και για τη μετατροπή της Ουγγαρίας σε υβριδικό καθεστώς, την υπονόμευση του αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας και τη συνεργασία του με τα ανελεύθερα καθεστώτα στη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι περισσότεροι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πλήρη έλλειψη σεβασμού των αξιών της ΕΕ που επιδεικνύει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αλλά και για τους ισχυρισμούς περί ανεξέλεγκτης διαφθοράς στην Ουγγαρία. Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ουγγρικό λαό που υποφέρει από τους περιορισμούς που επιβάλει η κυβέρνηση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στην κοινωνία των πολιτών. Αρκετοί υποστήριξαν ότι ήταν λάθος να δοθεί η εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ στην Ουγγαρία και ζήτησαν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στο Συμβούλιο σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7.

Άλλοι ομιλητές διαφώνησαν, επαινώντας την ουγγρική κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με τη μετανάστευση και για την τοποθέτηση της ανταγωνιστικότητας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Επαίνεσαν την Ουγγαρία ως υπερασπιστή των παραδοσιακών αξιών και χρησιμοποίησαν τις ομιλίες τους για να υποστηρίξουν ότι οι πολιτικές πράσινης μετάβασης και οι δύσκαμπτοι κανόνες της ΕΕ καταστρέφουν την οικονομία της Ευρώπης.