Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα προβλήματα των αγροτών …(άρθρο)

0
333

“Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΟ ΕΘΝΟΣ”
                                        «Ρουσσώ»

ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου
τ. Βουλευτή Ν.Δ.

Ο Ξενοφών ήταν μαθητής του Σωκράτους και θεωρείται ο πρώτος οικονομικός γεωπόνος που κατάλαβε τη σημασία της γεωργίας για ένα λαό για ένα έθνος και έθεσε τις διαχρονικές αντιλήψεις περί αυτής εις την συγγραφή του μνημειώδους έργου « οικονομικός » για την ιστορία της γεωργίας. Η «γη είναι Θεός» και όχι μόνο για όλα τα υλικά αγαθά που προέρχονται από αυτή, αλλά διδάσκει και όλες τις τέχνες «των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι» και ακόμα «όλας τας αρετάς διδάσκει».

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας βρίσκεται σε οριακό σημείο καμπής και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα καθορίσουν όχι μόνο τη ζωή του αγρότη και την παραμονή του στις πατρογονικές εστίες, αλλά θα έχουν και σημαντικές κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις από την ερήμωση της υπαίθρου (κυρίως της ορεινής και των νήσων) και της έλλειψης διατροφικών και άλλων αγαθών. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα μέτρα που ψήφισε, είτε από ιδεοληψία, είτε από ασχετοσύνη, οδηγεί σε καταστροφή τον πρωτογενή τομέα.

Με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση τους με το εισόδημα, την αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος, την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. των αγροτικών εφοδίων, την αύξηση προκαταβολής φόρου, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την μείωση της αγροτικής σύνταξης κατά 60% στους αγρότες που διατηρούν τις καλλιέργειες τους και είναι ασφαλισμένοι από το 2010 και μετά, το χαράτσι του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην εγκατάλειψη των ασχολιών τους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Γ.Α. – ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Ο.Α.Ε.Ε.)

Οι εισφορές των 650.000 ασφαλισμένων αγροτών στον πρώην Ο.Γ.Α. από το 2017 θα συνδέονται με τα εισοδήματα τους ως εξής:

α) Για κύρια σύνταξη το 2017 εισφορά 14% του εισοδήματος, το 2018 η εισφορά θα ανέλθει στο 16%, το 2019 θα ανέλθει στο 18% και το 2020 θα ανέλθει στο 20%.

β) Για την υγεία η εισφορά θα είναι αμέσως 6,95% του εισοδήματος.

γ) Για τον λογαριασμό αγροτικής εστίας (ΛΑΕ) εισφορά 0,25% με κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα 410,20€.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν 521,79€ για το τρέχον έτος και επιπλέον για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 άλλα 535,2€ για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Σημειωτέον ότι οι εισφορές του 2016 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2015 από 23,2% έως και 27,3%!

ΣΤΕΡΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι από 300.000 αγρότες που δεν έχουν καλύψει τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα στερηθούν και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών αγροτών που έπρεπε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία και δεν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο νέο ασφαλιστικό φορέα ο ΕΟΠΥΥ απαντά στερεότυπα στους έχοντας ανάγκη ότι «το σύστημα σας πετάει έξω», ρυθμίστε τις οφειλές σας και την ίδια στιγμή υπουργοί της κυβέρνησης επαίρονται για την κοινωνική τους πολιτική που εξασφαλίζει περίθαλψη σε 1,5 εκατομμύριο ανασφαλίστων!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ

Το 90% των αγροτών ζει στα όρια της φτώχειας (εισόδημα 5.000€ περίπου) και ένα ποσοστό 20-30% αυτών ζει στα όρια της ακραίας φτώχειας. Μόνο ένα 5% έχει εισόδημα που φτάνει τις 12.000€. Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε καμιά προεκλογική του εξαγγελία – υπόσχεση. Δεν κατάργησε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, δεν έδωσε τον 13 ο μισθό, δεν θέσπισε το αφορολόγητο στις 12.000€ σε όλους, και τον κατώτατο μισθό των 751€, δεν διπλασίασε τον χρόνο του επιδόματος χρονίας ανεργίας κ.λ.π..

Οι αγρότες θα πληρώσουν – αν έχουν βέβαια – βαριά την φοροεπιδρομή του

κ. Τσίπρα:

α) Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ίσχυε μέχρι το 2015 με συντελεστή 13%. Εφεξής ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται αναλογικά με το εισόδημα. Έτσι για εισοδήματα από 0-20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22% και από 21.000-30.000 ευρώ είναι 29%.

β) Της φορολόγησης των επιδοτήσεων που ήταν αφορολόγητες μέχρι το 2015 έως του ποσού των 12.000 ευρώ.

γ) Με την αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από 13% σε 24%.

δ) Με την μείωση των συντάξεων κατά 60% στους αγρότες που διατηρούν την εκμετάλλευση τους και είναι γεννημένοι μετά το 1949. Αντί να τους επιβραβεύσουμε αυτούς που παράγουν και αυξάνουν τα αγαθά, του τιμωρούμε σύμφωνα με την ηθική της αριστεράς!

ε) Με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος εις το 100% για εισοδήματα που ενδεχομένως δεν θα προκύψουν λόγω προβλημάτων της αγοράς και δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως εφέτος, με βαριές ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που θα έχουν επιπτώσεις στη παραγωγή για πολλά χρόνια. Ο ΕΛΓΑ πρέπει αμέσως να αρχίσει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

στ) Με την επιβάρυνση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ακόμα και στα ορεινά βοσκοτόπια, με τον φόρο στο κρασί και με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δεσμευτεί ότι:

– Θα επαναφέρει τον συντελεστή του Φ.Π.Α. στο 13% από το 24% που είναι σήμερα.

– Θα μειώσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 30% σε δύο χρόνια.

– Θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία και πραγματοποιήσιμα μέτρα για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Συκοφαντούν και ειρωνεύονται τους αγρότες ότι είναι τεμπέληδες, φοροφυγάδες, εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των καταναλωτών και με πολλούς άλλους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν γνωρίζουν οι πονόψυχοι αριστεροί μας, ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε ακόμη και τη προσωπική τους εργασία που βρίσκονται 365 ημέρες στα χωράφια τους, νύχτα – μέρα και τα προϊόντα είναι εκτεθειμένα σε απρόβλεπτους κινδύνους.

Καλούς συμβούλους έχουν οι υπουργοί, ας συστήσουν με εκπροσώπους των αγροτών, επιτροπή για να μελετήσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τότε θα κατανοήσουν ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα, πως πρέπει να φορολογηθεί και ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας για λόγους όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και εθνικούς. Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ακόμη και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών και τα φέσια των «αεριτζήδων» εμπόρων; Ένα μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να λειτουργήσουν για να γνωρίζουν οι αγρότες ποιοι είναι φερέγγυοι για να εμπιστευτούν τα προϊόντα τους. Ο σχετικός νόμος 3955/2011 προέβλεπε κατάθεση επιταγής 150.000 ευρώ για την εγγραφή στο μητρώο. Καταργήθηκε αυτή η διάταξη και έτσι πολλοί λίγοι είναι εγγεγραμμένοι αν και το προβλεπόμενο ποσό είναι ασήμαντο.

Δεν τρελαθήκαν οι αγρότες που κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους χειμωνιάτικα. Δεν καταστρέφουν δημόσια περιουσία, πειθαρχούν στις οδηγίες των αρχών και διευκολύνουν ακόμη και την κυκλοφορία. Δεν είναι ούτε τρομοκράτες, ούτε μπαχαλάκηδες. Να μην εξαντλούν οι αρχές την αυστηρότητα τους εις τους αγρότες και να αφήνουν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους επαναστάτες για να λεηλατούν και να καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες. Οι αγρότες δεν φορούν μάσκες!

Οι αγρότες διεκδικούν αλλαγή της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής όχι για να πλουτίσουν, αλλά για να ζήσουν στοιχειωδώς στις εστίες τους. Ο υφιστάμενος οικονομικός διωγμός πρέπει να σταματήσει και να γίνει πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων της Κ.Α.Πολιτικής που ανέρχονται σε 2,5 δις. ευρώ κάθε χρόνο. Επίσης μαζί με το ΕΣΠΑ και τα 4,2 δις. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. σε συνεργασία με τις αγροτικές ενώσεις, θα πρέπει να ερευνηθούν όλες οι δυνατότητες ανταγωνιστικών συνθηκών της Ελληνικής γεωργίας.-