Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την πρόληψη και καταστολή του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ε.Ε.

0
288

Με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Ε.Ε., που σημείωσαν αύξηση 20% το προηγούμενο έτος, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους τρόπους πρόληψης και καλύτερης συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών μεταξύ τους αλλά και με τις υπηρεσίες της Europol, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, παρουσιάζει ακόμα σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ρωτά την Επιτροπή, πώς θα γεφυρωθούν τα κενά εφαρμογής στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, ώστε να υπάρχει καλύτερη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε ποιους άξονες θα κινείται η ανανεωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, καθώς και με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων των εταιρειών παροχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Τα τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το 2016 σημειώθηκαν 20% περισσότερες επιθέσεις συγκριτικά με το 2015. Ενώ η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χρονολογείται από το 2013, η Ε.Ε. βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα βήμα πίσω στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς οι δράστες έχουν στη διάθεσή τους πιο εξελιγμένα μέσα επίθεσης.

Η Οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών προβλέπει σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της προστασίας στον κυβερνοχώρο και τον περιορισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Παράλληλα, απαιτεί από τα Κράτη – Μέλη να δημιουργήσουν μηχανισμό συνεργασίας με την Επιτροπή, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, και ζητά από ορισμένες εταιρείες να αναφέρουν τα σημαντικότερα περιστατικά.

Δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:

1) Πώς σκοπεύει να ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των υπηρεσιών ασφαλείας και καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος των Kρατών – Mελών, που παρουσιάζει ακόμα σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις;

2) Πότε πρόκειται να ανακοινώσει την ανανεωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και σε ποιούς άξονες θα κινείται;

3) Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες παροχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και θα εφαρμόσουν διαφανείς πρακτικές κατά τη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων;».