«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ: H απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

0
201

Του Νότη Μαριά, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή* 

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την κρίση του 1996 στα Ίμια όπου 3 στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, o υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός έπεσαν για την Πατρίδα

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε μια ακόμη άκρως προκλητική κίνηση που συνιστά άμεση αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Μία τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαιναν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις Ελληνικές βραχονησίδες των Ιμίων.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν, παραβιάζοντας επίσης τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος

Αυτή η άκρως προκλητική κίνηση της Τουρκίας έγινε σε μία χρονική περίοδο που η τουρκική πολεμική αεροπορία παραβιάζει καθημερινά τον Ελληνικό εναέριο χώρο, με τη τουρκική ηγεσία να αμφισβητεί διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και να ζητά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, τι άλλο πρέπει να γίνει, πέραν από τις αμέτρητες τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Πατρίδας μας, τους εκβιασμούς με αφορμή την προσφυγική κρίση, τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και φυσικά την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για να υψώσει η Ελληνική κυβέρνηση το ανάστημά της απέναντι στον Σουλτάνο;

Αντ΄ αυτού βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να ζητά εναγωνίως τη διαμεσολάβηση της Μέρκελ έναντι της Άγκυρας!!! Παλιά είχαμε τον θείο Σαμ τώρα η κυβέρνηση ανακάλυψε τη Frau!!!

Με διαρκείς παρεμβάσεις μου στο Ευρωκοινοβούλιο, έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνες τακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και για το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Μάλιστα  στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017 στις Βρυξέλλες, καταδίκασα για άλλη μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και τις μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου που μόνο την ημέρα εκείνη είχαν ανέλθει σε   138. Όπως επισήμανα στην ομιλία μου «ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν και τους απαντά: «Μολών λαβέ».

Επιπλέον, με παρέμβασή μου στις 22 Νοεμβρίου 2016, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, είχα τονίσει ότι πρέπει να μπει επιτέλους τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «η Ε.Ε. για περισσότερο από δέκα χρόνια, ανέχεται τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, και τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Ε.Ε. παρακολουθεί αδρανής την ισλαμοποίηση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγιά Σοφιά, και την επεμβατική πολιτική της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ καθώς και τη συνεργασία της Τουρκίας με το ISIS.»

Η Κομισιόν, όμως, συνεχίζει να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και να «χαϊδεύει τα αυτιά» της Τουρκίας. Δεν τρίζει πραγματικά τα δόντια στον Σουλτάνο. Δεν τολμά να του πει απερίφραστα ότι δεν περνάνε οι προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα. Δείγμα της υποχωρητικής πολιτικής των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας αποτελεί και η Απάντηση που απέστειλε εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος κ. Hahn στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα στην Ευρωβουλή στις 19 Οκτωβρίου 2016, ζητώντας τότε την άμεση καταδίκη των προκλητικών δηλώσεων του Ερντογάν που αμφισβητούσαν τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923.

Στην Απάντησή του ο κ. Hahn, αντί να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας που εκφράστηκε επισήμως εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν και των λοιπών τουρκικών αρχών, αρκέστηκε στο να εκφράσει μόνο τις σοβαρές του ανησυχίες. Μάλιστα δεν αναφέρθηκε καν στον Ερντογάν και στη Συνθήκη της Λοζάνης. Συνεχίζοντας τη χλιαρή Απάντησή του ο Επίτροπος Hahn ανέφερε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Επιπλέον, (η Κομισιόν) καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

 

Θαυμάστε Απάντηση!!! Και μάλιστα τη στιγμή που η Ε.Ε. φλερτάρει με την ιδέα να ιδρύσει και ευρωστρατό στον όποιο  καλεί και την Ελλάδα να συμμετάσχει!!!

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η Τουρκία  δεν ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις γειτονίας. Έτσι σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται προσπαθεί να προκαλέσει απροκάλυπτα τον Ελληνικό λαό όπως έκανε και στις 29 Ιανουαρίου στα Ίμια.  Γι’ αυτό, στις 30 Ιανουαρίου 2017 κατέθεσα νέα Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και καλώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο  αφενός να καταδικάσει τις παραπάνω παράνομες τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και αφετέρου να αναλάβει δράση προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923.

Θα τολμήσει άραγε η Φ. Μογκερίνι  να ενεργήσει αναλόγως;

Οψόμεθα.»

*Ο Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής , Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε.  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης