Στο «μικροσκόπιο» του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ θα βρεθούν σήμερα οι δύο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τις οποίες είχε παρουσιάσει αποκλειστικά η «Κ».
Σε αυτές υπογραμμίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως η ελάφρυνση που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι είναι ανεπαρκής. Θα τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να εισηγηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το προσωπικό του θα καταστήσει σαφές ότι χρειάζεται διαβεβαιώσεις και για τα δύο.
Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις του με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα.
Οι εκθέσεις αξιολογούν μεταξύ άλλων το δεύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα (2012 – 2016) και συγχρόνως περιγράφουν τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Παράλληλα, θέτουν μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, όπου επικεντρώνεται έως τώρα η προσοχή.
Η ατζέντα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική πλευρά θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητά του, χρειάζεται να μπουν από την αρχή του προγράμματος και πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα, η έκθεση για την Ελλάδα θα αναφέρει ότι για την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η καθυστέρηση αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τον ορισμό των διοικήσεων των τραπεζών έχει επίπτωση στην ανάκαμψη.
Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα ακολουθήσει όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σημειώνεται ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών της ανισορροπιών, αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή και η εσωτερική υποτίμηση έχουν έλθει με μεγάλο κόστος για την κοινωνία, με μείωση των εισοδημάτων και εξαιρετικά υψηλή ανεργία».
Η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο του άρθρου IV τονίζει ότι παρά την πρόοδο, η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό του ΔΝΤ τονίζει ότι πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεχωρίζοντας το συνταξιοδοτικό που εκτιμά ότι υπονομεύει τα δημόσια οικονομικά, τους ισολογισμούς των τραπεζών, τα εμπόδια στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά και το μη βιώσιμο χρέος. Ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς προβλέπει ότι θα επιτύχει μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, τονίζει ότι αν επιλέξει ένα υψηλότερο στόχο (το 3,5% στο οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι), αυτός θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/