Οι ευρωβουλευτές για την πορεία της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

0
148

Η Ελλάδα και το πρόβλημα του χρέους είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών και στο ΕΚ, η ολομέλεια συζήτησε στις 14 Φεβρουαρίου την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική ύφεση και η ελάφρυνση η όχι του χρέους της, αποτελούν σήμερα τα σημεία τριβής, μεταξύ ΔΝΤ και κρατών μελών εν όψει μεταξύ άλλων και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Η χώρα μπορεί να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμή ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή η συνεχής οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει στην αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, που σύμφωνα με τη Eurostat το 2015 έφτασε στο 177,4% του ΑΕΠ αλλά και στην δραματική αύξηση της ανεργίας που έχει φτάσει στο 24,9%.

Η συζήτηση στην ολομέλεια
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας βρέθηκε στην ημερήσια ατζέντα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι μια συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι εφικτή στο κοντινό μέλλον. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ότι έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο πρόσθεσε, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και ότι είναι δυνατή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδα και πιστωτών.

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ – ΝΔ) , κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία» και συνέχισε λέγοντας «αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, είναι λόγια του πρωθυπουργού και λόγια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας επίσης τον ίδιο μήνα. Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια», είπε.

Για να βγει η χώρα από την κρίση «χρειάζεται το τρίπτυχο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία ελεύθερη οικονομία χωρίς δάκρυα των υπουργών του κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για επενδύσεις και γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», προσέθεσε

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «επιστρέφει στην ανάπτυξη και υπερκαλύπτει τους στόχους που είχε αναλάβει με τη συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ήταν τετραπλάσιο του συμφωνημένου. Και για το 2016 έχουμε μια μικρή ανάπτυξη αντί για ύφεση, το ΔΝΤ έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις του και η ανάπτυξη για το 2017 και το 2018 είναι της τάξης του 3%», δήλωσε.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι», είπε «αν θα βοηθήσετε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βγουν επιτέλους στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να συνεχίσουν να μειώνουν ταχύτερα την ανεργία ή θα αφήσετε τον χρόνο να κυλάει υποκύπτοντας στους εκβιασμούς είτε του κυρίου Σόιμπλε είτε του ΔΝΤ, που παράγουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση».

«Οι νέοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και οι περικοπές στις συντάξεις είναι άγριες. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε ο κ. Νότης Μαριάς (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), ενώ επέκρινε τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «που δεν τόλμησε να παρευρεθεί στο ΕΚ».

Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές, Γερμανία), αναρωτήθηκε «αν είμαστε στο σωστό δρόμο, γιατί ακούμε φωνές από κράτη μέλη που ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει;».

Η κ. Σιλβί Γκουλάρ (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), με τη σειρά της αμφισβήτησε το ρόλο του ΔΝΤ αλλά και το κατά πόσο είναι απαραίτητη η συμμετοχή του σε ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη. «Μετά από χρόνια συζητήσεων, βρισκόμαστε στο στάδιο διαχείρισης των κρίσεων (…) με ένα τεράστιο γκρίζο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας», είπε.

Κατηγορώντας τη Τρόικα ότι «παίζει θέατρο με την ελληνική κυβέρνηση και το λαό», ο Ουίλιαμ, κόμης του Ντάρτμουθ (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Βρετανία), δήλωσε «Η άβολη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να να ξεπληρώσει τα χρέη της (…) Δεν πρέπει να κρεμάσετε τους Έλληνες στο σταυρό του ευρώ».

Η Μπάρμπαρα Κάπελ (Ευρώπη των Εθνών), στήριξε την άποψη και τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι «είναι και η σωστή».

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο ομιλητών ο κ. Γ. Επιτήδειος (μη εγγεγραμμένοι, ΧΑ), αναρωτήθηκε «πως μπορεί αυτή η Ένωση να έχει μέλλον, όταν η ηγεσία της συνεργάζεται με τοκογλύφους του ΔΝΤ για να επιβάλλει στον υπερήφανο ελληνικό λαό νέα απαράδεκτα και επαχθή μέτρα, μια σύγχρονη μορφή γενοκτονίας».