Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλο

0
130

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο γραφείο του στη Βουλή.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική θεωρήσεων έναντι τρίτων χωρών.

Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό :
Είχα σήμερα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Συζητήσαμε για τα θέματα ασφάλειας, όπως επίσης και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την άμεση βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών των μεταναστών στην Ελλάδα. Όλοι οι μετανάστες πρέπει να βρίσκονται σε ασφάλεια σε κέντρα υποδοχής που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Χρειάζονται περισσότερες ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό για την προστασία και την φροντίδα τους.

Η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εντατικοποιηθεί με την επιτάχυνση των επιστροφών προς την Τουρκία για να ανακουφισθούν τα νησιά από την πίεση που υφίστανται.

Η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά την Ελλάδα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης που έχει διαθέσει η ΕΕ και κυρίως να επιταχύνει τη χρήση των πόρων των εθνικών της προγραμμάτων.

Είναι θετικό που διορίστηκαν και ανέλαβαν οι συντονιστές στα νησιά.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα πλέον καταγράφει και συλλέγει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μεταναστών που φθάνουν στην χώρα. Επίσης, έχει προβεί στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τους μετανάστες που είναι υποψήφιοι προς μετεγκατάσταση.

Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο όλα τα κράτη μέλη να δείξουν τώρα αλληλεγγύη και να επιταχύνουν τον ρυθμό μετεγκατάστασης.

Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση συνολικά, θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα σε όλες τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα συνιστά κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.