Κλιμακώνoυν την ένταση οι Τούρκοι: Έβγαλαν το CESME για έρευνες στο Αιγαίο

0
116

Συνεχίζεται η πρόκληση των Τούρκων, με τη γειτονική χώρα να αναγγέλλει την διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 181/17, που εξέδωσε το τουρκικό ΓΕΝ, το ωκεανογραφικό TCG CESME, θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, οι έρευνες θα διεξαχθούν από τις 9 Φεβρουαρίου, «μέχρι νεωτέρας», χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει και ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

H ελληνική πλευρά έσπευσε να ακυρώσει την Τουρκική NAVTEX και με την οδηγία 32/17, εφιστά την προσοχή των ναυτιλλομένων που κινούνται στην περιοχή και τους ζητά να μην λάβουν υπόψη τη NAVTEX με αριθμό 181/17, καθώς για τη συγκεκριμένη περιοχή αρμόδια αρχή για την έκδοση των σχετικών οδηγιών είναι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία.

 

Η προκλητικότητα των Τούρκων εντείνεται, καθώς οι έρευνες είναι παράνομες, αφού βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ η περιοχή αυτή εκτείνεται στις δύο πλευρές του 25ου μεσημβρινού.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ι. Καλίν, είχε συνδέσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με την απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο.
πηγή:www.skai.gr