Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, σύμφωνα με αντιπροσωπεία του ΕΚ που επισκέφθηκε την περιοχή και η οποία ζητά από τα κ-μ να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Με επικεφαλής τον κ. Ν. Συλικιώτη (ΑΚΕΛ), επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη από τις 20-24 Φεβρουαρίου, ενώ στην ολομέλεια του ΕΚ λίγες ημέρες νωρίτερα, τα μέλη συζήτησαν την απόφαση του Ισραήλ να νομιμοποιήσει αναδρομικά παράνομους εποικισμούς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, η αντιπροσωπία του ΕΚ συναντήθηκε με αξιωματούχους των Παλαιστινιακών Αρχών, με κοινότητες που κινδυνεύουν από εκτοπισμό και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται για τον περιορισμό των εποικισμών. Τον Ιούνιο, συμπληρώνονται 50 χρόνια ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη.
«Παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων», χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Νεοκλής Συλικιώτης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Κύπρος), την απόφαση του Ισραήλ για την κατασκευή 3.000 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη, σε ομιλία του στο Ισραήλ.
Οικισμοί και κατεδαφίσεις
Τα μέλη επισκέφτηκαν το στρατιωτικό δικαστήριο Όφερ, τον προσφυγικό καταυλισμό Αϊντά στη Βηθλεέμ, και την κοινότητα Καν αλ Αχμάρ τη οποίας η κατεδάφιση έχει οριστεί από τις ισραηλινές αρχές. Μόνο το 2016, 6.088 Παλαιστίνιοι επλήγησαν από κατεδαφίσεις σε τμήματα της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών αρχών.
Στις συναντήσεις τους με τις παλαιστινιακές αρχές, οι ευρωβουλευτές παρότρυναν την εφαρμογή της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές.
Η λύση των δύο κρατών
Στις 14 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας τις πρόσφατες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέσα Ανατολή. Μιλώντας εκ μέρους της μαλτέζικης προεδρίας του Συμβουλίου ο Ίαν Μποργκ, επανέλαβε τη δέσμευση της Ένωσης για τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών.
Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος την αντιπροσωπείας του ΕΚ με το Ισραήλ, Μπας Μπέλντερ (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Ολλανδία), κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι υπεύθυνη για το «παρατεταμένο αδιέξοδο» στην περιοχή και χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το να «εξετάζεται το μέλλον του παλαιστινιακού κράτους λαμβάνοντας ως δεσμευτικά σύνορα που βασίστηκαν σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός».