Όλεθρος το «Μνημόνιο της Δραχμής»

0
250

Συνέντευξη στην Εφ. ThessNews

«Οφείλουμε όλοι να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι «το μνημόνιο του ευρώ» είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας, αλλά «το μνημόνιο της δραχμής» θα είναι όλεθρος σε μία οικονομία με τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ThessNews» ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Ας ακολουθήσουμε το θετικό παράδειγμα της Κύπρου, που ξέφυγε από το μνημόνιο εντός του ευρώ», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι χρειάζονται «καθαρές λύσεις για το παραγωγικό πρότυπο που παραμένει αδύνατο, για το δημογραφικό που υπονομεύει το μέλλον μας, για την ανεργία των νέων που κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την πατρίδα μας. Χωρίς δημαγωγίες που παραπλανούν το λαό και υπονομεύουν το δημόσιο διάλογο και την εθνική συνεννόηση.»

Τέλος για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών δηλώνει πως: «Ο λαός με την ψήφο του αποφασίζει για την δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας και όχι οι πολιτικοί εκ των προτέρων.»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

κ. Ανδρουλάκη, τι κλίμα επικρατεί στις Βρυξέλλες για την χώρα μας; Πιστεύουν ότι θα ζήσουν ένα νέο καλοκαίρι του 2015;

Η Ευρώπη είναι απασχολημένη με πολλαπλές κρίσεις και μέτωπα. Κανείς δεν θέλει να συζητάει για ένα νέο «καλοκαίρι 2015» γιατί οι καιροί και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η ιταλική κρίση, το Brexit και οι ανατροπές που φέρνει η εκλογή Τράμπ κυριαρχούν στους σχεδιασμούς εν όψει των Γαλλικών, Ολλανδικών και Γερμανικών εκλογών και φυσικά και οι ευρύτερες προκλήσεις που προκύπτουν εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων όπως η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Υπάρχει ένα σενάριο που μιλά για δημοψήφισμα με θέμα το ευρώ, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τα μέτρα, ούτε τις εκλογές. Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα ένα Grexit;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση η συμμέτοχη της χώρας στην Ευρωζώνη. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η συμμέτοχη της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή και οφείλουμε όλοι να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι «το μνημόνιο του ευρώ» είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας αλλά «το μνημόνιο της δραχμής» θα είναι όλεθρος σε μία οικονομία με τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα χωρών που είχαν μνημόνιο εντός ευρώ και κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτό, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και πιο πρόσφατα η Κύπρος. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτών των χωρών αντί να ρισκάρουμε την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, κάτι που δεν έχει γίνει με καμία χώρα στο παρελθόν, κινδυνεύοντας να γίνουμε το πειραματόζωο του κυρίου Σόιμπλε.

Στα εσωτερικά, κάτι δείχνει να κινείται στην Κεντροαριστερά. Κάποιοι ενοχλήθηκαν με την επιστροφή Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να μείνει ενωμένος ο χώρος;

Η κοινωνία ζητά έναν υπεύθυνο προοδευτικό πόλο που θα μιλά την γλώσσα της αλήθειας. Άρα, είναι δεδομένο ότι είναι θετικό να υπάρχει συσπείρωση του κατακερματισμένου χώρου. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων ώστε η συνεργασία να έχει περιεχόμενο. Η προοπτική και η εσωτερική δικαιοσύνη διασφαλίζουν την ενότητα. Αλλά για να υπάρχει προοπτική χρειάζεται πάνω από όλα ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα. Η παράταξη πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο και προοδευτικό λόγο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις, εθνικές και ευρωπαϊκές. Καθαρές λύσεις για το παραγωγικό πρότυπο που παραμένει αδύνατο, για το δημογραφικό που υπονομεύει το μέλλον μας, για την ανεργία των νέων που κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την πατρίδα μας. Χωρίς δημαγωγίες που παραπλανούν το λαό και υπονομεύουν το δημόσιο διάλογο και την εθνική συνεννόηση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν κατά την άποψή σας;

Τα αρχηγικά κόμματα του που είχαμε δει στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Πρέπει, πάνω από όλα, το νέο κόμμα να είναι θεσμικό, να χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στα μέλη και την συλλογικότητα. Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, στη συνεχεία να πάμε σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο χωρίς σύνεδρους δυο ταχυτήτων αλλά με καθολική εκλογή από τη βάση. Μόνο στο τέλος, μετά το Συνέδριο, και μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας από τη βάση πρέπει να εκλεγεί το πρόσωπο που θα που θα μας οδηγήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει την παλιά του δυναμική πρέπει να μην συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ ώστε να εισπράξει όλο το πολιτικό ακροατήριο που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιστεύετε;

Ο λαός με την ψήφο του αποφασίζει για την δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι οι πολιτικοί εκ των προτέρων. Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία πρέπει να αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα, τις εθνικές προτεραιότητες και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Άρα, είναι πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συμμαχική κυβέρνηση, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, πρέπει να είναι το αντικείμενο προγραμματικής συμφωνίας, σε αντίθετη περίπτωση έχουμε απλά το μοίρασμα θώκων εξουσίας που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε αποτυχία. Εμείς οφείλουμε από την πλευρά μας να αγωνιστούμε για την αυτόνομη πολιτική παρουσία μας. Δε θα γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Νέας Δημοκρατίας.