Ψήφισμα για τις σχέσεις πολιτικής και επιχειρηματικότητας από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ

0
157

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ. Η συμμετοχή των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα ήταν μαζική, με ουσιαστικές τοποθετήσεις και προβληματισμούς από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και της ΜμΕ επιχειρηματικότητας. Η Γ.Σ. υποστήριξε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ και κατέληξε σε ψήφισμα σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επισήμανε τις δυσκολίες που περνάει το ελληνικό εμπόριο, τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται και τον ρεαλισμό με τον οποίο πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν οι έμποροι την καθημερινότητα στην περίοδο της κρίσης. Στάθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επιβάλλεται να καταλήξουν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα, προκειμένου να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος και να παράξουν άμεσο αποτέλεσμα, ικανό να απελευθερώσει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας. Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως σχεδιάζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον». Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντοχή της ΜμΕ εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας:
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Κατά την συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2017, με την συμμετοχή των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε εκτεταμένα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία γενικότερα εν μέσω της κρίσης, της ύφεσης, της οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχώς καθυστερούμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές. Αποφάσισε, μέσα από τις παρεμβάσεις των μελών της να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει τα κάτωθι:

Η ΕΣΕΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ
Τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και τον αφελληνισμό των μεγαλύτερων της ελληνικής αγοράς.
Την υπερφορολόγηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Την ασφαλιστική αδικία των τέως ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
Την συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και την εξάντληση του εμπορίου.
Την μη εφαρμογή της Αρχής της Νησιωτικότητας και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑΕΙ
1. Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».
2. Επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις σε έναν αποτελεσματικό και αντικειμενικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.
3. «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
4. Επίσπευση της άρσης των capital controls.
5. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Κατόπιν αυτών, η Γ.Σ. καλείται να αποφασίσει και να εκδώσει το ακόλουθο:

Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   Μ   Α

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση:
Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος – εργοδότη, αλλά κράτος – πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται έντονα στο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του Ιανουαρίου 2017 κατά 30.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της έλλειψης «κλίματος και χρήματος» είναι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση -20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επιστρέφει στα επίπεδα του -21%, της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου 2012-13. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 από τις 95,1 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ο όγκος πωλήσεων στα τρόφιμα μειώθηκε κατά -9,8%.
Αναλυτικά:
Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε στα επίπεδα του 2003, αφού από 242 δις  ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 το 2016 με απώλειες 66,1 δις ευρώ.
Οι επενδύσεις με -65%  επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δις ευρώ. Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δις ευρώ το 2008 σε 58,7 δις ευρώ το 2016 με απώλειες 24 δις ευρώ ή -29%. Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες μαζί με την Κροατία 1%, την Ουγγαρία 0,9%, την Πορτογαλία 0,7%, την Κύπρο 0,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0,4% και την Ιταλία 0,3% που δεν έχουν νιώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
Η κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δις ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δις ευρώ μεταξύ 2008-16. Στα σούπερ μάρκετ τα στοιχεία της IRI δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο -9,9% και σε επίπεδο όγκου -8,1%.
Οι εισαγωγές στο -38% με μείωση 32,8 δις ευρώ την ίδια περίοδο.
Οι εξαγωγές παρά τα 53 δις ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δις ευρώ.
Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 119 δις ευρώ.
Η ανεργία από την αρχή του έτους κινείται στο 23,1% με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α’ εξάμηνο του 2017 με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι 0,30% σύμφωνα με τη Eurostat. Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8% και μείωση μισθών -0,8%.
Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δις ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 με αύξηση μόνο 2,4% ή 198 εκ. ευρώ. Η είσπραξη των 734 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δις ευρώ που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δις ευρώ του 2016.
Το 50% του τζίρου της έχασε 1 στις 5 ΜμΕ επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 97 δις ευρώ με επιπλέον 13,9 δις ευρώ το 2016 και 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.
Ο κ. Κορκίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε προς το σώμα την σημασία που έχουν οι Μμε επιχειρήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις συστάσεις της EuroCommerce προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία ευρεία πολιτική ανάπτυξης του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, η οποία:
Υποστηρίζει ένα κανονιστικό περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, με κατάλληλα σχεδιασμένη νομοθεσία που βασίζεται σε συστηματική εφαρμογή της αρχής «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» και υποχρεωτική δοκιμή από τις ΜμΕ.
Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις μορφές και τα κανάλια της λιανικής και χονδρικής – βελτιωμένη εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ, απλουστευμένες απαιτήσεις πληροφοριών και την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες (ψηφιακή πύλη).
Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού στον τομέα της φορολογίας.
Προωθεί μια ισχυρή κουλτούρα επιχειρηματικότητας.
Υποστηρίζει τις ΜμΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, βοηθά τις ΜμΕ λιανικής και χονδρικής στη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω των οποίων οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε απευθείας σύνδεση και παρέχει υποστήριξη για απόκτηση ψηφιακού μάρκετινγκ και δεξιότητες πληροφορικής.
Υποστηρίζει τις ΜμΕ που επιθυμούν να προχωρήσουν διεθνώς, μειώνοντας τα ρυθμιστικά βάρη σε άλλες αγορές και δημιουργώντας μια φιλόδοξη ατζέντα εμπορίου, με την υποστήριξη για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων και παροχή κινήτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την ένταξή τους στην παγκόσμια αλυσίδες αξίας.
Μειώνει την κανονιστική πολυπλοκότητα για τους μικρούς εισαγωγείς και εξαγωγείς στον τομέα των τελωνείων και τους κανόνες καταγωγής και ενισχύει την πρόβλεψη και νομική βεβαιότητα.
Υποστηρίζει τις ανάγκες των λιανοπωλητών και χονδρεμπόρων στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού.
Υποστηρίζει μία πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.
Υποστηρίζει τον ρόλο του λιανικού εμπορίου στα κέντρα των πόλεων, καθώς και την ανάδειξή τους σε ελκυστικά εμπορικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε να αποσταλεί από την ΕΣΕΕ σχετική επιστολή με το περιεχόμενο των συστάσεων της EuroCommerce προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα.
Τέλος, ευχαριστώντας το Σώμα για την πολύτιμη συνεργασία του στην υλοποίηση όλων των ενεργειών και δράσεων της ΕΣΕΕ, επεσήμανε την ισχυρή παρουσία των 237 αντιπροσώπων από όλη την επικράτεια, οι οποίοι με τις γόνιμες παρεμβάσεις τους ισχυροποιούν τις συνεχείς προσπάθειες της ΕΣΕΕ για την διαμόρφωση ενός καλύτερου οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά.