Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την Ρόδη Κράτσα ¨Γυναίκα της Χρονιάς ¨

0
232

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας ¨εν Αθήναις¨, κατά την οποία απενεμήθη το ¨Αριστείο Τιμής¨ του Συνδέσμου στην Ρόδη Κράτσα πρ. Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, η οποία βραβεύτηκε ως ¨Γυναίκα της Χρονιάς ¨.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καίτη Γάκη – Καψή, αναφέρθηκε στο ιστορικό και στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας καθώς και στην απόφαση απονομής του Αριστείου στην κυρία Ρόδη Κράτσα, ως αναγνώριση του πολύπλευρου, διαχρονικού έργου της και της σημασίας του για τις νέες προκλήσεις της Ευρώπης και της Ελλάδος εν όψει της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης (1957) .
Στην εκδήλωση μίλησαν:
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και διεθνή απήχηση της Ρόδης Κράτσα, η οποία ξεπέρασε τα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης. Σιούφιας, αναφέρθηκε στην δημιουργική συνεργασία του Ελληνικής Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διαφόρους τομείς που επετεύχθη με κοινές τους πρωτοβουλίες, της τιμώμενης και του ιδίου. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ρόδης Κράτσα για την στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας και την πρωτοβουλία της για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσάς.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι η Ρόδη Κράτσα πέτυχε το υψηλότερο αξίωμα που εξελέγη ποτέ Έλληνας, εκλεγομένη ως πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα με τ’αξιώματα όμως ξέρει να ¨τραβάει κουπί¨ και στα θέματα που αναλαμβάνει όπως Η Προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, καθώς και τους πολιτικούς αγώνες.
Η ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου των ευρωβουλευτών και την ελλιπή προβολή του στην χώρα μας. Αναφέρθηκε επίσης στην παρακαταθήκη που έχει αφήσει η Ρόδη Κράτσα με την προσωπικότητα και το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ρόδη Κράτσα μετά την βράβευσή της ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο γυναικών και εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που νιώθει για τις αναφορές στην διαδρομή της, από τόσο σημαντικές και καταξιωμένες προσωπικότητες. Και κατέληξε ότι η επέτειος των 60 χρόνων της Ενωμένης Ευρώπης πρέπει να συνοδευθεί με κοινή δέσμευση ηγετών και πολιτών για να γίνει η Ευρώπη ¨Δύναμη προόδου¨,
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες:
Ο τ. Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, ο πρ. υπουργός κ. Δημήτρης Σταμάτης, η βουλευτής κα Άννα Καραμανλή, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κύριου Κυρ. Μητσοτάκη, ο βουλευτής και πρώην πρύτανης κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρ. υφυπουργός κ. Θαν. Γιαννόπουλος, η καθηγήτρια και πρώην βουλευτής κ. Μερόπη Σπυροπούλου, πρέσβεις, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πολλοί φίλοι και συνοδοιπόροι.