“Ξεκίνησε η τελική φάση του τρίτου Αττίλα” της Ελένης Θεοχάρους

0
78

Οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις στα ανοικτά της Πάφου με πραγματικά πυρά αλλά η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί. Συμφώνως προς κυβερνητική πηγή, «δεν είναι παραβίαση των χωρικών μας υδάτων αλλά απλή παράβαση, μιας και επιχειρούν σε διεθνή ύδατα. Απλώς δεν μας έχουν ενημερώσει».

Πώς μου θυμίζει εκείνο το «κάνουν ασκήσεις, δεν είναι απόβαση» των χουντικών.

Η Κυβερνητική πηγή απέφυγε βεβαίως να πει ότι οι ασκήσεις διεξάγονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε θαλάσσια περιοχή την οποία η Τουρκία διεκδικεί.

Αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα: Ο νέος τουρκικός Αττίλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και η Τουρκία απλώς δεν μας ενημερώνει! Διότι δεν μας αναγνωρίζει και διότι θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία μη υφιστάμενη, εκλιπούσα! Μπορεί τώρα να κάνει επίδειξη ισχύος. Το μήνυμα είναι σαφές: Η Τουρκία μάς λέγει ότι αυτή κάνει κουμάντο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λεβαντίνη, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προκαλεί ταυτόχρονα την Ελλάδα στα Ίμια και στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ το δύσμοιρο Καστελόριζο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Εύχομαι να μην δούμε άλλους Ελληνικούς τόπους να καταλαμβάνονται από τους Αγαρηνούς.

Όσον αφορά τα σουλάτσα και τους τσαμπουκάδες του τουρκικού στόλου ανοικτά της Πάφου, μην εκπλαγείτε αν τα θωρηκτά μπουν κάποια στιγμή στο λιμανάκι της πόλης για καφέ. Μπορεί να το κάνουν όποια ώρα θέλουν. Ποιος θα τους εμποδίσει; Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και οι αγωνιστικές κορώνες του Υπουργού Άμυνας για την αποτρεπτική μας δύναμη ή ο στόλος μας; Ούτε μαούνες δεν έχουμε πια. Ένα κράτος του οποίου η θαλάσσια έκταση είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την χερσαία, δεν έχει ούτε ένα καράβι ανοικτής θαλάσσης. Και ένα κράτος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βασική του υποχρέωση, την ασφάλεια των συνόρων του, δεν το παίρνει κανείς στα σοβαρά. Χωρίς αποτρεπτική ισχύ και συμμαχίες, πως μπορεί να υπάρχει ασφάλεια; Το Κίνημα Αλληλεγγύη αγωνιά και οι πολίτες ανησυχούν, όπως ανησυχούν και υψηλόβαθμοι πρώην και νυν αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Που τελεί υπό διάλυση, με τους μόνιμους οπλίτες αγανακτισμένους να εξεγείρονται.

Ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής συνεχίζει να μας εξευτελίζει, η τουρκική απειλή κλιμακώνεται με επιχειρήσεις κοντά στις ακτές της Κύπρου αλλά για την Κυβέρνηση δεν συμβαίνει τίποτε. Κάνει τεμενάδες στον Ακιντζί να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «για να λύσουν οι δύο ηγέτες» το Κυπριακό στην βάση του κοινού τους οράματος. Πριν εξαντληθεί η κλεψύδρα. Και ο Άντρος κάνει εκκλήσεις στην Μογκερίνι και τον Ταγιάνι να βοηθήσουν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την άμεση επίλυση του Κυπριακού. Μα καλά, αφού θα το έλυναν στη Γενεύη και έκαναν ρεβεράντζες με τους Τουρκοκύπριους «βουλευτές» που προσπαθούσαν να πείσουν τον Αβέρωφ και τον Άντρο να πάνε να πείσουν τον Αναστασιάδη για να δεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, για να συγκατανεύσει η Άγκυρα να καταθέσει χάρτη για το εδαφικό.

Όπως μας έλεγαν και αυτοί και ο Έιντε, ήταν η ώρα της αλήθειας. Τι έγινε στη Γενεύη; Δεν κατανόησαν ότι η Άγκυρα τορπίλισε τη διαδικασία διότι εδώ και καιρό στοχεύει στην κατάκτηση όλης της νήσου, αντιλαμβανόμενη την δειλία, ανεπάρκεια και δουλικότητα μας; Όταν οι τούρκοι ομιλούν για λύση εννοούν διάλυση της ΚΔ και προσάρτηση της Κύπρου. Εμείς συνεχίζουμε τα παρακάλια και τις υποχωρήσεις στην Τουρκία. Η Κυβέρνηση μας στηρίζεται από το δίδυμο των ηγεσιών ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που συναγωνίζονται ποιος θα πείσει τον Πρόεδρο να γίνει πιο ενδοτικός. Να δώσει κι άλλα στον Ακιντζί. Μα ο διαπραγματευτής είπε πως δεν έμεινε τίποτε να δώσει.

Πλέον η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την λύση. Την έχει δεδομένη ούτως ή άλλως την Κύπρο. Αυτό που επιδιώκει τώρα είναι ο πλήρης εξευτελισμός και η υποταγή μας για να μας εμφανίσει ο Ερντογάν ως το πρώτο του λάφυρο μετά την ενθρόνισή του στις 16 Απριλίου!

Η απερχόμενη Κυβέρνηση της ΚΔ έχει υποχρέωση να λάβει μέτρα αποτροπής έστω και την υστάτη. Δεν μπορεί να αλλάξει την Τουρκία με τον ραγιαδισμό και την εθελουσία υποταγή. Γιατί αργεί η Κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων; Ποιες άλλες δεσμεύσεις υφίστανται; Ο Πρόεδρος οφείλει «με τόλμη» να απαντήσει».