SOS: Δεν υπάρχει άλλο νερό – Δύο καινοτόμα προγράμματα επαναχρησιμοποίησης του νερού παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

0
175

Δύο καινοτόμα έργα για τη χρήση του νερού στην Ελλάδα ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομες οι ορεινές περιοχές αλλά και τα μικρά νησιά της χώρας παρουσιάστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, και της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ολλανδίας στο Ε.Λ.Κ. και αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ., κυρίας Esther De Lange.

Πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση παρουσιάστηκαν:

– η πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης που λειτουργεί με αιολική ενέργεια, από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Θεόδωρο Λίλα, και

– το σχέδιο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δήμο Νάουσας, μέσω 9 υδροηλεκτρικών σταθμών που μετατρέπουν το πόσιμο νερό σε ενέργεια, ώστε στη συνέχεια να το ξαναδίνουν στο δίκτυο ύδρευσης, από το Δήμαρχο Νάουσας κ. Νίκο Κουτσογιάννη.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το πρώτο έργο, η πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης, κόστους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ έχει λάβει ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της τάξης του 60,63%. Το έργο προσφέρει μια βιώσιμη λύση παροχής νερού στα μικρά νησιά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη στιγμή που το κόστος τροφοδότησης των νησιών με πόσιμο νερό για το δημόσιο μπορεί να φτάσει έως τα 24 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Το σχέδιο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δήμο Νάουσας αναμένει την άδεια του ΛΑΓΗΕ για να ξεκινήσει την υλοποίησή του. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ και το όφελος στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το έργο βαίνει προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην τοποθέτησή της η κυρία Σπυράκη ξεκίνησε λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλο νερό. Η εξοικονόμηση και η επαναχρησιμοποίηση του είναι επιβεβλημένες. Είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μην έχουμε περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως, η επαναχρησιμοποίηση του νερού δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς της νέας οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Όπως τόνισε και η Αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. κυρία Έστερ Ντε Λάνγκε, «δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος για να πετύχεις. Αρκεί να είσαι έξυπνος και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι έξυπνες».

Με αυτήν αλλά και άλλες αντίστοιχες δράσεις, στόχος της κυρίας Σπυράκη είναι να αναδείξει ότι υπάρχουν πρωτοπόρες ελληνικές προτάσεις που μπορούν να έχουν απήχηση στο εξωτερικό και μπορούν να αποτελέσουν βέλτιστες πρακτικές για ανάλογες προτάσεις και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.