Εναρμονισμένη νομοθετική προσέγγιση και συνεργασία στον τομέα του διαδικτυακού εγκλήματος ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ

0
187

Εναρμόνιση της νομοθεσίας των κρατών μελών και ισχυρότερη συνεργασία για την πρόληψη και καταπολέμηση του κυβερνο-εγκλήματος, ζήτησε με παρέμβαση η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε με ειδικούς εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο εργασιών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθέριων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Βόζεμπεργκ ανέδειξε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος καθώς και την ανάγκη ύπαρξης εναρμονισμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη συλλογή και χρήση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε περιπτώσεις διάπραξης διεθνικών εγκλημάτων μέσω διαδικτύου.

Χαρακτηριστικά η κυρία Βόζεμπεργκ επισήμανε:

«Η έλλειψη εναρμονισμένης προσέγγισης σχετικά με τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιβολή του νόμου, δημιουργώντας επιπλέον νομική αβεβαιότητα για τους παρόχους υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή νομοθεσία ομπρέλα στον τομέα αυτό, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων αυτού του είδους».

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι οι εγκληματίες στο διαδίκτυο, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές και κυρίως από τη νομοθεσία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην υποχρεωτική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κρατών – Μελών, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα του κυβερνο-εγκλήματος μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο σε θέματα βελτίωσης της προστασίας των πολιτών από το ηλεκτρονικό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, της νομοθεσίας για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών καθώς και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι η διεθνής πολιτική της Ε.Ε. στον κυβερνοχώρο α) προάγει την τήρηση των βασικών αξιών της Ε.Ε., β) καθορίζει τα πρότυπα υπεύθυνης συμπεριφοράς, γ) τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της ισχύουσας διεθνούς νομοθεσίας στον κυβερνοχώρο, δ) παρέχει σε χώρες εκτός της Ε.Ε. υποστήριξη για τη δημιουργία ικανοτήτων σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προωθεί τη διεθνή συνεργασία με επίκεντρο τα προβλήματα του κυβερνοχώρου, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς λειτουργεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και τρίτες χώρες στον τομέα πρόληψης και καταπολέμησης του κυβερνο – εγκλήματος; Έχει αλλάξει η συνεργασία Ε.Ε. – Η.Π.Α. υπό τη διοίκηση Trump;

– Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία σε αυτόν τον τομέα;».