Έκκληση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για περισσότερη υποστήριξη στα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία

0
86

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αύξηση της στήριξης των θυμάτων στη Συρία και των γειτονικών χωρών στις οποίες έχουν καταφύγει εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι ανάγκες υπερβαίνουν κατά πολύ τους πόρους. Έχουμε λάβει λιγότερο από 10% του εκτιμώμενου ποσού 4.63 δισ. δολ. που απαιτείται για την παροχή προστασίας και βοήθειας.

Μιλώντας στις 5 Απριλίου στη Διάσκεψη των Βρυξελλών για την «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της Περιοχής», ο Γκουτέρες κάλεσε τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη να κατανοήσουν την τεράστια τραγωδία του πολέμου για το λαό της Συρίας.

Στη διήμερη Διάσκεψη στις Βρυξέλλες την προεδρία ασκούν από κοινού η ΕΕ, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να βρουν περαιτέρω στήριξη για τους Σύριους στο εσωτερικό της Συρίας και στις γειτονικές χώρες, καθώς και με μεγαλύτερη συναίνεση στην ύπαρξη βιώσιμης πολιτικής επίλυσης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των ενδοσυριακών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Διάσκεψη αυτή πρέπει να αποτελεί μια στιγμή αλήθειας, όπου η διεθνής κοινότητα λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να αυξήσει την υποστήριξή της στα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς και στις γειτονικές χώρες που παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για εκατομμύρια προσφύγων» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας στη Διάσκεψη.

Στη Συρία, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους ζουν στη φτώχεια, οι μισοί από αυτούς σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με ένα στα τρία σχολεία κλειστό και 1,75 εκατομμύρια παιδιά να μην μπορούν να μορφωθούν.

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες ζουν στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. Πολλοί προσπάθησαν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, και πολλοί χάθηκαν στη θάλασσα διαδρομή.

«Έξω από τη Συρία, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανεπαρκής για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε το καθεστώς για τη διεθνή προστασία των προσφύγων ώστε να βοηθήσουμε Σύριους και άλλους. Πρέπει να μοιράσουμε την ευθύνη για τους πρόσφυγες πιο δίκαια.»

Ο Γενικός Γραμματέας κατήγγειλε επίσης τις «επιθέσεις εναντίον αμάχων και τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων του αερίου σαρίν και χλωρίου» και τόνισε ότι «ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη για λογοδοσία».

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ