Αυστηρότερο πλαίσιο συνεργασίας και ελέγχου των Μ.Κ.Ο. ζητά με ερώτηση η Ελίζα Βόζεμπεργκ

0
159

Με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει από πιθανή εμπλοκή ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον τομέα του προσφυγικού, σε κακοδιαχείριση αλλά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Μ.Κ.Ο. και οι διεθνείς οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Κομισιόν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έχουν λάβει συνολικά γύρω στα 200.000.000 ευρώ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχουν δικαίωμα να συνάπτουν συμβόλαια με τρίτες οργανώσεις, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητάει από την Επιτροπή αυστηρότερο πλαίσιο χρηματοδότησης, συνεργασίας και ελέγχου των Μ.Κ.Ο., καθώς και πλήρη εικόνα της κατάστασης των συμβάσεων συνεργασίας που συνάπτουν με τρίτες οργανώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, η πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και η διαφθορά είναι οι βασικές κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει προχωρήσει σε πρώτη φάση, στην αναστολή της χρηματοδότησής της.

Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές της Επιτροπής έχουν ήδη παραπέμψει την υπόθεση για άμεση διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την καταπολέμηση οποιασδήποτε απάτης σχετικής με τα κονδύλια της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι οι Μ.Κ.Ο. και οι διεθνείς οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται-συνεργάζονται απευθείας με την Κομισιόν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έχουν λάβει συνολικά γύρω στα 200.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν δικαίωμα να συνάπτουν συμβόλαια με τρίτες οργανώσεις, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σκοπεύει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο χρηματοδότησης, συνεργασίας αλλά και ελέγχου των Μ.Κ.Ο. και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην προσφυγική κρίση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια κρούσματα στο μέλλον;

– Διαθέτει πλήρη εικόνα όλων των συμβάσεων συνεργασίας που συνάπτονται από τις εν λόγω Μ.Κ.Ο. με τρίτες οργανώσεις;».