Διαπραγματεύσεις για το Brexit: συζήτηση με Τουσκ, Γιούνκερ και Μπαρνιέ την Τετάρτη

0
77

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 το πρωί τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους αποχώρησής του από την ΕΕ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου συμφωνούν σε γενικές γραμμές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υιοθέτησε στις 5 Απριλίου τις βασικές του αρχές και προϋποθέσεις για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές έδωσαν προτεραιότητα στην εξασφάλιση ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ. Άλλα βασικά σημεία αφορούν την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τις δημοσιονομικές πτυχές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.