Η Αυστρία απαγορεύει στους Τούρκους να ψηφίσουν για τη θανατική ποινή

0
176

Δεν πρόκειται να επιτρέψει σε Τούρκους υπηκόους που ζουν στη χώρα να συμμετάσχουν σε αυστριακό έδαφος σε ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυστριακή επικράτεια, “καθώς θα ήταν εναντίον όλων των πεποιθήσεών μας, εναντίον όλων των αξιών μας” και μία απαγόρευσή που καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος σε αποψινές δηλώσεις του στη Βιέννη, σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ερωτηθεί κάθε μία χώρα στο εξωτερικό κατά την προσφυγή σε κάλπες, και στην περίπτωση που η Τουρκία απευθύνει ερώτημα προς την Αυστρία ως προς ένα δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή, θα υπάρξει ένα επίσημο “όχι”, όμως οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία μπορούν φυσικά να μεταβούν στην Τουρκία και να ψηφίσουν εκεί.
Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να παρεμποδιστεί η διανομή προπαγανδιστικού υπέρ της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ή η εμφάνιση πολιτικών που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της.

Η σημερινή ανακοίνωση της απαγόρευσης από την αυστριακή κυβέρνηση, βασίζεται σε σχετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διεθνούς Δικαίου του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, και σύμφωνα με αυτή, η απαγόρευση θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ έπειτα από σχετική απόφαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, την οποία θα κοινοποιήσει μέσω ρηματικής διακοίνωσης προς την Τουρκία, ότι η φιλοξενούσα χώρα, η Αυστρία, απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην επικράτειά της.

Όπως τόνισε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, μία τέτοια απαγόρευση είναι εφικτή από το διεθνές δίκαιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα, βασιζόμενη στην εδαφική της ακεραιότητα, να απαγορεύσει τη διενέργεια ενός ξένου δημοψηφίσματος στην επικράτειά της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτερ Χίλπολντ επισήμανε απόψε πως η παρεμπόδιση ψηφοφορίας Τούρκων του εξωτερικού σε ένα ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα ως προς τη θανατική ποινή, όχι μόνον εφικτή είναι, αλλά πολύ περισσότερο η Αυστρία υποχρεούται να την παρεμποδίσει, διότι η θανατική ποινή αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Νωρίτερα και η Γερμανία μέσω της καγκελαρίας είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τούρκους κατοίκους της να ψηφίσουν στο έδαφός της για τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στην πατρίδα τους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να θέσει σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο επαναφοράς της εσχάτης των ποινών, η οποία καταργήθηκε το 2004, λίγους μήνες πριν αρχίσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε μία ψηφοφορία πάνω σε ένα θέμα που είναι αντίθετο στο Σύνταγμά μας και στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τόνισε πως η Γερμανία έχει δικαίωμα να απαγορεύσει σε πρεσβείες και προξενεία που φιλοξενούνται στο έδαφός της από το να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που κατοικούν στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται στην πατρίδα τους. Περίπου οι μισοί εξ αυτών έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, το οποίο κέρδισε ο κ. Ερντογάν.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα ισοδυναμούσε με τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί απότομα το τελευταίο έτος.

πηγή: http://www.skai