Σπυράκη: «Η Ελλάδα δικαιούται έως και 100% χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία για φυσικές καταστροφές»

0
247

Η Ελλάδα δικαιούται έως και 100% χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

 

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αρμόδια Επίτροπος για τη Συνοχή Κορίνα Κρέτσου σε συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την πορεία της Συνοχής και τη στήριξη των χωρών που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές.

Στη συζήτηση παρενέβη η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη ανακοινώνοντας στην Επίτροπο ότι κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν και για το αν δικαιούται η Ελλάδα χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η περιοχή του Αμυνταίου λόγω της κατολίσθησης του ορυχείου της Δ.Ε.Η.

Ο διάλογος της κα. Σπυράκη με την κα. Κρέτσου έχει ως εξής:

Μ.Σ.: «Κύριε Πρόεδρε, κ. Επίτροπε, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι καταθέτω κατεπείγουσα ερώτηση για το αν η πατρίδα μου η Ελλάδα, δικαιούται από το ταμείο Αλληλεγγύης χρήματα για την τεράστια φυσική καταστροφή που υπέστη το ορυχείο στο Αμύνταιο και η οποία υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο θέμα μας τώρα, το ερώτημα που σήμερα συζητάμε εδώ είναι πόσο ορατή είναι η πολιτική συνοχής. Ειδικά τώρα που τα διαρθρωτικά Ταμεία μπαίνουν στο στόχαστρο και αρκετοί ετοιμάζονται να περικόψουν τον προϋπολογισμό τους λόγω και του BREXIT. Πόσο δηλαδή τα κράτη μέλη που συνεισφέρουν είναι έτοιμα να καλύψουν το ποσό που αναλογεί στον προϋπολογισμό της συνοχής, ώστε να πληρώσουν για τα έργα τα οποία δεσμεύτηκαν.

Η βελτίωση της επικοινωνίας σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητη και επείγουσα γιατί: Χρειάζεται συγκεκριμένη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας. Είναι απαραίτητο οι αρχές, οι αρχές διαχείρισης να ζητούν από τους δικαιούχους σε όλα τα στάδια συγκεκριμένες πληροφορίες και να τις επικοινωνούν. Είναι τέλος απαραίτητο να εμπλέξουμε όλους τους φορείς, Πανεπιστήμια, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Δήμους, Περιφέρειες, ώστε να υπάρχει κοινή αξιολόγηση και κοινή προώθηση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ».

Κ.Κ.: «Καταρχήν κυρία Σπυράκη, κύριε Παπαδημούλη, κύριε Μαριά , το είπα από την αρχή στην πρώτη μου ομιλία ότι έχετε την πλήρη αλληλεγγύη μας και συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό για το σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου.

Και θα αλλάξω το πρόγραμμα μου. Αύριο θα μεταβώ στην Αθήνα και μεθαύριο στα σεισμόπληκτα νησιά.

Και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείναμε 100% χρηματοδότηση για τις θεομηνίες και φυσικές καταστροφές».

Η κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η κα.Σπυράκη έχει ως εξής:

«Τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν στο Αμύνταιο λόγω κατολίσθησης στο ορυχείο της Δ.Ε.Η. της περιοχής. Το μέγεθος των ζημιών είναι τέτοιο που οι κάτοικοι του χωριού Αναργύρων, το οποίο γειτνίαζε του ορυχείου, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και πλέον φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομίας το χωριό θα απαλλοτριωθεί, ενώ έχει ήδη συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει την έκταση των καταστροφών και στα υπόλοιπα χωριά.

Εκτιμάται ότι η κατολίσθηση, η οποία μετακίνησε όγκους χωμάτων σε μία έκταση 3.500 στρεμμάτων, προκάλεσε μία ζημία ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ στη Δ.Ε.Η. στην πρώτη ύλη και μη συνυπολογίζοντας στο κόστος τα μηχανήματα που καταστράφηκαν από την κατολίσθηση, ούτε τα κόστη αποκατάστασης αλλά ούτε και τις βλάβες στα δίκτυα.

Έχοντας υπόψη ότι τα παραπάνω μεγέθη ξεπερνούν κατά πολύ το ποσοστό ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πόσο άμεσα μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης για αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες από τις κατολισθήσεις περιοχές;

– Υπάρχει δυνατότητα λόγω της μεγάλης κλίμακας της καταστροφής να χρηματοδοτηθεί κατά 100% από κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των ζημιών όπως προβλέπεται πλέον για περιπτώσεις σεισμών;».