Σε θετικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα και οι αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό

0
105

Σε θετικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα και οι αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πορεία των τουριστικών μεγεθών, αλλά και διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την εξέλιξη αυτών.

Δεν προκαλεί έκπληξη η άνθιση και των τουριστικών εσόδων στους τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο. «Δεν γίνεται», επισημαίνει ο κ. Τσιλίδης, «τα τουριστικά γραφεία να διανύουν τον τελευταίο χρόνο την καλύτερη περίοδο τους και αυτό να μην αποτυπώνεται στα τουριστικά έσοδα το 2016». Ο κ. Τσιλίδης εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση των εσόδων πάσχει, και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα. Μάλιστα ερωτά, αν προσμετρώνται οι δαπάνες που γίνονται από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, τα ποσά που διακινούνται από τις μισθώσεις τουριστικών κατοικιών, αλλά και οι εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις των ξένων επισκέπτών. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης, η αύξηση κατά 11,3% των τουριστικών εσόδων τον Απρίλιο ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα, εκτιμά ότι στο σύνολο της χρονιάς οι εισπράξεις μπορεί να φτάσουν και αλλά και να ξεπεράσουν το 16%.

“Αγκάθι” για την πορεία των τουριστικών εσόδων είναι η αχαρτογράφητη αγορά των μισθώσεων κατοικιών, καθώς ουσιαστικά οι δαπάνες των επισκεπτών δεν καταγράφονται πουθενά, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Κυριακάκης, Ταμίας στην Ενωση Ξενοδόχων Χανίων. Μέχρι τώρα τα έσοδα των ξενοδοχείων στο νομό Χανίων κινούνται οριακά πτωτικά, καθώς οι πελάτες δεν καταναλώνουν, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Κυριακάκης, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή πρόκειται για κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν με εκπτώσεις 15% (early Bookings). Συνολικά, ωστόσο, εκτιμά ότι για το 2017 το αποτέλεσμα θα είναι οριακά θετικό για τα ξενοδοχεία στα Χανιά. Παραμένοντας στην Κρήτη, την περιοχή με τις περισσσότερες ελεύσεις τουριστών, ο Νίκος Χαλκιαδάκης από την Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις 15 Ιουνίου τα ξενοδοχεία του νομού είναι γεμάτα γεγονός που προιωνίζει την καλή πορεία των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χριστίνα Τετράδη μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πολύ νωρίς από τώρα να δοθεί ακριβή εκτίμηση για το πού θα κάτσει η μπίλια των εσόδων συνολικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα στοιχεία που αποτυπώνει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας. Βεβαιότητα, όμως, υπάρχει για την πορεία των αφίξεων που και φέτος όπως τονίζεται θα είναι ανοδικά και σε διψήφιο νούμερο, σημείωσε. Παραμένοντας στα έσοδα, η κα Τετράδη σημείωσε ότι παραμένει ανεκπλήρωτη υπόσχεση η δημιουργία των δορυφόρων λογαριασμών, που θα έδινε μια καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2017 εμφάνισε πλεόνασμα 247 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αύξηση κατά 11,3% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2017 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 484 εκατ. ευρώ, έναντι 435 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ αύξηση κατά 38,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2017: 237 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2016: 171 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,0%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,4%.

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 20,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 40,0% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μάϊο καταγράφουν πανελλαδικά μια άνοδο 10,1% και όλα δείχνουν ότι και φέτος θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ αφίξεων, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί από την αρχή της περιόδου από όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα. Σταχυολογώντας τα στοιχεία, ιδιαίτερη είναι η δυναμική που καταγράφεται για προορισμό της Θεσσαλονίκης, που συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους “έτρεξε” με 17,1% στις αφίξεις τουριστών. Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος των αφίξεων για την Καβάλα που κινήθηκε με αύξηση 39,2% για το ίδιο πάντα διάστημα, ενώ όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της χώρας κινούνται ανοδικά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ