Την ποινικοποίηση των ψυχοδραστικών ουσιών ζητά το ΕΚ

Το ΕΚ θέλει να απαγορεύσει τις ουσίες που θεωρούνται βλαβερές και να επιταχύνει τη διαδικασίας αξιολόγησης των ψυχότροπων ουσιών.

0
293

Κάθε χρόνο εμφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ψυχότροπες ουσίες των οποίων οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με εκείνες της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Για αυτό την Τρίτη 24 Μαρτίου, η ολομέλεια του ΕΚ ψηφίζει για την ανανέωση των κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νέα φάρμακα που συντίθενται από νόμιμα συστατικά κηρύσσονται παράνομα και αποσύρονται από την αγορά ταχύτερα αλλά και ότι οι κυρώσεις θα είναι ίδιες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το ΕΚ θέλει όλα τα κράτη μέλη να εντάξουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις ψυχότροπες ουσίες ή αλλιώς νόμιμα ναρκωτικά στις λίστες με τα παράνομα ναρκωτικά. Επίσης, επιθυμεί να επισπεύσει τους ελέγχους ώστε να απαγορευτούν ουσίες που θα αποδειχτεί ότι είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

 

Ποινικοποίηση

Μια από τις εισηγήτριες της έκθεσης του ΕΚ, η Ισπανίδα Teresa Jiménez-Becerril (ΕΠΚ), λέει ότι αυτές οι ουσίες πωλούνται στο διαδίκτυο, ωστόσο ούτε η πώληση αλλά ούτε και η παραγωγή τους τιμωρούνται.

 

Ο Πολωνός εισηγητής Michal Boni, που συνέταξε έκθεση για την έγκαιρη προειδοποίηση για τα νόμιμα ναρκωτικά, προσθέτει ότι « θα πρέπει να πολεμήσουμε και το οργανωμένο έγκλημα που διακινεί αυτές τις ουσίες».

 

Τι μπορεί να αλλάξει;

Το ΕΚ και το Συμβούλιο έχουν ήδη φτάσει σε συμφωνία. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της Europol αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας που θα αποδείξει ότι αυτές οι ουσίες είναι επικίνδυνες. Επίσης, η παραγωγή, διανομή και πώληση των πιο επικίνδυνων νέων ουσιών από εγκληματικές οργανώσεις θα τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση.

Απομαγνητοφώνηση:
Πάνω από εκατό νέες ψυχοδραστικές ουσίες παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ταχεία εξάπλωση που υπεκφεύγει το νόμο. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν τα προϊόντα που θεωρούνται επικίνδυνα και να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα. Αντιληφθήκαμε ότι αυτές οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες δεν ανιχνεύονται. Πωλούνται στο διαδίκτυο, παρασκευάζονται στην Κίνα, στην Ινδία, και δεν υπόκεινται σε κυρώσεις ούτε έχει ποινικοποιηθεί η παρασκευή τους ή η πώληση. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη επιβολής κυρώσεων όχι μόνο στη χρήση,αλλά και στην πώληση αυτών των ουσιών, και σε όλους όσους επωφελούνται. Η προσωπική χρήση νέων ουσιών δεν θα θεωρείται έγκλημα, αλλά οι ευρωβουλευτές θέλουν να καταστήσουν τους παραγωγούς, τους προμηθευτές και τους διανομείς ποινικά υπεύθυνους, με μέγιστη ποινή τουλάχιστον δέκα ετών. Επίσης, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις κοινότητες του οργανωμένου εγκλήματος που παρέχουν αυτές τις ουσίες, οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους, για την υγεία. Από την άλλη, πρέπει να αναλύσουμε πώς εισάγονται, πόσο επικίνδυνες είναι, επομένως, απαιτείται αξιολόγηση κινδύνων στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ταχύτερη ανίχνευση και αξιολόγηση αυτών των ουσιών. Η διαδικασία θα γίνει δύο φορές ταχύτερη. Ο στόχος είναι να αντιδράσουμε γρήγορα στον πολλαπλασιασμό αυτών των νέων ουσιών. Ειδικά εφόσον οι εγκληματικές ομάδες δρουν γρήγορα, απαντώντας στους νέους περιορισμούς με δημιουργία ολοένα νεότερων συνθέσεων που δεν καλύπτονται ακόμα από τη νομοθεσία. Είναι ένα δύσκολο έργο επειδή οι χώρες της ΕΕ αντιμετώπιζαν το ζήτημα σε εθνικό επίπεδο. Η νέα νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας.