Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ

0
172

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι θετική για τη χώρα τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Parlemeter και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από ελληνικής πλευράς, το 48% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα επωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, ποσοστό που σημείωσε αύξηση κατά 4%.

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 57%, αγγίζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά που σημειώθηκαν πριν την κρίση. Το 47% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, σημείωσε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Η δημοσκόπηση δείχνει αφενός ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δουλειά που κάνουμε και αφετέρου ότι η κρίση των τελευταίων ετών αποτελεί παρελθόν».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «οι άνθρωποι βλέπουν την ΕΕ ως κεντρικό πρωταγωνιστή σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση τεράστιων προκλήσεων αλλά και σε θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους. Για εμάς, τους ανθρώπους του Κοινοβουλίου, αυτό σημαίνει πως πρέπει να ανταπεξέλθουμε και να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να εκπληρώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών μας».

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Ελλάδα

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα για την Ελλάδα, καθώς οι τομείς που οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ενώ μόλις το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 53% θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.

Οι Έλληνες ζητούν από την ΕΕ να τους προστατεύσει κατά προτεραιότητα από την ανεργία (83%), την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%) και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ προκρίνουν ως προτεραιότητες την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), της ευημερίας (54%), των συντάξεων (49%) και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%).

Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ (52%) και η αλληλεγγύη της ΕΕ με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

Τα δεδομένα της έρευνας

Στην έρευνα του Parlemeter 2017 πήραν μέρος μέσω προσωπικής συνέντευξης 27,881 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 28 κράτη μέλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.

Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 57% ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό. 

Επιπλέον, το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, ενώ το 47% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Αναλυτικά, όσον αφορά τη θετική εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιρλανδία ανέρχεται στην πρώτη θέση με 54% και ακολουθούν η Βουλγαρία με 49%, η Μάλτα με 46%, το Λουξεμβούργο με 46%, η Πορτογαλία με 44%, η Ρουμανία με 43%, η Γερμανία με 41%, η Πολωνία με 38%, η Ολλανδία με 37 %, η Ουγγαρία με 36%, η Ιταλία με 36%, η Σουηδία με 35%, το Βέλγιο με 34%, η Αυστρία με 33%, η Δανία με 33%, η Σλοβακία με 32%, η Λιθουανία με 31%, η Κροατία με 31%, η Σλοβενία με 28%, η Κύπρος με 27%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 27%, η Ελλάδα με 27%, η Φινλανδία με 26%, η Λετονία με 25%, η Γαλλία με 20% και η Τσεχική Δημοκρατία με 18%. Ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 33%.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τη θετική στάση των πολιτών προς την ΕΕ, μια συνεχώς αυξανόμενη τάση που παρατηρήθηκε από αντίστοιχες έρευνες το 2016, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία (16% και οι δύο χώρες). Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της εμπιστοσύνης είναι 4%.

Μεγάλη διαφοροποίηση παρατηρείται αναφορικά με το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με την Ολλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με 79%.

Αναφορικά με την προώθηση πολιτικών, οι πολίτες πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας (42%) και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας (41%) και της ανεργίας στους νέους (31%).

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι στα θέματα χαμηλότερης προτεραιότητας εντάσσονται η «προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας παγκοσμίως» και η «ανάπτυξη ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού για τα κράτη μέλη της ΕΕ».