Ο Πρόεδρος της ΕΕΔ Αθανάσιος Παπανδρόπουλος ομιλητής στις Διαλέξεις του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου

0
224

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Εντός της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 και του Ιανουαρίου 2018 ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος διοργανώνει τρείς διαλέξεις για την προβολή της Ιαπωνίας και του Ιαπωνικού πολιτισμού. Οι διαλέξεις διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα λάβουν δε χώρα στο Αμφιθέατρο “ Αντώνης Τρίτσης “ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ( Ακαδημίας 50, Αθήνα ).

Το πρόγραμμα αναλυτικότερα έχει ως εξής:

1) Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 ώρα 19.30 “ H Iαπωνία και ο αναδυόμενος Ασιατικός Κόσμος “ Ομιλητής: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημοσιογράφος, Oικονομολόγος.

2) Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 ώρα 19.30 “ Ιαπωνική καλλιγραφία ( shodo ), ζωγραφική με μελάνι ( sumie ) και η επίδραση τους στη Σύγχρονη Δυτική Τέχνη “.Ομιλητής : Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια-ζωγράφος sumi.Πρώην υπότροφος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.

3) Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 ώρα 19.30 » O Ιαπωνικός Βουδισμός στο πλαίσιο των θρησκευτικών παραδόσεων της Ιαπωνίας : Ομιλητής : Γεώργιος Κλώνος, θρησκειολόγος.

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, σπούδασε οικονομικές, εμπορικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Μονς στο Βέλγιο και Λίλλης στην Γαλλία.
Την περίοδο 1965-1967 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στις Βρυξέλλες. Στην διάρκεια της δικτατορίας παρέμεινε στο Βέλγιο, όπου χρημάτισε αντιπρόεδρος της Βελγικής Επιτροπής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εργάστηκε σε βελγικές εφημερίδες και γαλλικά περιοδικά.
Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1977 και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος και Ταχυδρόμος. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξε ανταποκριτής στην Ελλάδα της ελληνικής εκπομπής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και αρθρογράφος στις εφημερίδες Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Πελοπόννησος, Κέρδος, Τύπος της Κυριακής, Εβδόμη, Μακεδονία, Επιχειρείν, Εστία, Ναυτεμπορική, New Europe (αγγλόφωνη), Politique Internationale (γαλλόφωνη) και πάντα στην Πελοπόννησο της Πάτρας.
Από το 1993 έως το 1999 υπήρξε εκλεγμένος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Σήμερα είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρός της και γενικός γραμματέας του ελληνικού τμήματος.
Από το 1997 είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου, όπως και του Ινστιτούτου Δημοσιογραφικών Ερευνών και Μελετών.Έχει τιμηθεί με 26 ελληνικά και διεθνή ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά βραβεία και δύο φορές, το 1990 και το 2002, ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος Δημοσιογράφος της Χρονιάς.
Διδάσκει δημοσιογραφία στην Ανώτατη Σχολή Επικοινωνίας των Βρυξελλών και έχει επίσης διδάξει στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.
Είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας καθώς και επίτιμος πολίτης της Πολωνίας για τους αγώνες του κατά του ολοκληρωτισμού και υπέρ του ελεύθερου συνδικάτου «Αλληλεγγύη».
——————————————————————————-

Η Ντίνα Αναστασιάδου σπούδασε γλυπτική, ιστορία της τέχνης και χαλκοχυτική με καθηγητές τους Γιώργο Νικολαΐδη και Θόδωρο Παπαγιάννη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αποφοίτησε με Άριστα (10/10).

Το 1986 επιλεγμένη από τους καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. εστάλη στην Ιαπωνία και έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών (International Art Festival Ushimado Okayama 1986) με αφορμή την αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με το Ushimado στην Okayama της Ιαπωνίας. Παρακολούθησε μαθήματα ιαπωνικής γλώσσας, καλλιγραφίας και ζωγραφικής sumi δίπλα στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki και Nihonga δίπλα στη Miki Takaoki. Η σχέση της με την οικογένεια Takaoki – που ξεκίνησε από το 1980 και διαρκεί μέχρι σήμερα – ήταν ιδιαίτερα αποφασιστική για την πορεία της ως καλλιτέχνιδος.
Το 1988 έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας (Monbusho) και στο διάστημα 1989-1991 παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιότο (Kyoto University) με καθηγητή τον Zenzo Shimizu.
Το 2012 – 2014 έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ινδίας (I.C.C.R. scholarship scheme) και έλαβε Μάστερ Καλών Τεχνών (M.F.A.) από το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας (Rabindra Bharati University). Τον 2014 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη σχεδιαστική της ικανότητα και έλαβε Certificate of Merit.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιαπωνία και Ινδία. Από τις πλέον αξιοσημείωτες ήταν η έκθεση της στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας το 2009 με αφορμή τα 110 χρόνια Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας (110 years of Greece-Japan friendly ties, 2009), η έκθεση της στο Μουσείο Ηρακλειδών “Mathematics and the arts of Japan” (2010) και η έκθεση της στο India International Centre, New Delhi (2014) “Greece-India, cultural crossroads”.
Έργα της βρίσκονται: στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης). Στην Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα. Στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο. Στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα. Στο Sanskriti Museum, New Delhi. Στο I.C.C.R. Ministry of External Affairs, Rabindranath Tagore Centre Calcutta. Στο India International Centre New Delhi. Στην Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία, Γερμανία και Η.Π.Α.

——————————————————————————————————

Ο Γιώργος Κλώνος κατέχει B.A. στις Ιαπωνικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Stanford, Μάστερ (M.A.) στις Ασιατικές Θρησκείες, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), και διδακτορικό στις Θρησκείες της Ανατολικής Ασίας από το Stanford. Είναι ερευνητής των Ιαπωνικών θρησκειών και του Βουδισμού, έχοντας ερευνητική δραστηριότητα στα Πανεπιστήμια Komazawa και Otani της Ιαπωνίας. Ηταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Συμβούλιο Σπουδών Ανατολικής Ασίας (Council on East Asian Studies) του Πανεπιστημίου Yale, και διηύθυνε το πρόγράμμα Ιαπωνικού Βουδισμού του Πανεπιστημίου Antioch στο Κυότο.

https://grjpn-association.gr/seminars/