Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση: Ποιά η κατάσταση στην ΕΕ;

Με αφορμή το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης στο Χόλιγουντ αλλά και τους ισχυρισμούς του Τύπου για παρόμοια περιστατικά στο ΕΚ, η ολομέλεια συζήτησε το θέμα την Τρίτη.

0
217

Οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις του Χάρβεϊ Γουάινσταιν στο Χόλιγουντ και η εκστρατεία #MeToo, κατά την οποία γυναίκες από όλο τον κόσμο κοινοποίησαν προσωπικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, επέστησαν την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μέχρι και σήμερα συχνά να αποκρύπτεται. Σε αυτό προστέθηκαν οι ισχυρισμοί μέσων, για παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από μέλη του ΕΚ. Έτσι οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα κατά τη διάσκεψη της ολομέλειας, στις 25 Οκτωβρίου, παρουσία της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΕ

Το 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και το 33% έχει δεχτεί σεξουαλική ή ψυχολογική βία σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), που πραγματοποιήθηκε τον Μάτιο του 2014.

Iratxe García Perez & Agnieszka Kozłowska-Rajewicz

Η συζήτηση στην ολομέλεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι μόνο στην κοινωνία γενικά αλλά και σε ότι αφορά τα μέλη του και τους εργαζομένους του. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης οι ευρωβουλευτές όχι μόνο καταδίκασαν τέτοιες συμπεριφορές αλλά ζήτησαν και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Το πρόβλημα ακόμα και σήμερα δεν καταγγέλλεται, καθώς πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν. «Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος που επιτίθεται και παρενοχλεί», είπε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής  Iratxe García Perez (Σοσιαλιστές) και τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε τα θύματα «ώστε να μην αισθάνονται ντροπή, να μην φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, να σταματήσουν να αισθάνονται ένοχα για το οτιδήποτε».

«Η υπομονή μας έχει τελειώσει και η σιωπή έχει σπάσει», είπε η Πολωνή ευρωβουλευτής μέλος του ΕΛΚ Agnieszka Kozłowska-Rajewicz. «Τα θύματα έχουν αρχίσει να μιλάνε και η φωνή τους έχει αρχίσει να ακούγεται», πρόσθεσε.

Jadwiga Wiśniewska & Daniela Aiuto

Ορισμένοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν και στους ισχυρισμούς για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και στο Κοινοβούλιο. Η Jadwiga Wiśniewska, από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών είπε ότι «εδώ στην καρδιά της δημοκρατίας  της ΕΕ έχουμε γυναίκες κακοποιημένες. Η σημερινή συζήτηση πρέπει να δώσει στις γυναίκες τη δύναμη να μπορούν να μιλήσουν για αυτό» όταν του συμβαίνει.

«Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αθώο απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορά», είπε η Daniela Aiuto (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία). «Η ίδια μηδενική ανοχή … θα πρέπει να εφαρμόζεται οχι μόνο στο ΕΚ αλλά σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Malin Björk & Terry Reintke

 Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Malin Bjork (Ευρωπαϊκή Αριστερά), είπε ότι «πρέπει οι άντρες να αναλάβουν την ευθύνη. Αν αποτελούν μέρος του προβλήματος, τότε μπορούν να αποτελέσουν και μέρος της λύσης του».

Η Terry Reintke, Γερμανίδα ευρωβουλευτής από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων, δήλωσε ότι έχει πέσει και αυτή θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, απευθύνθηκε επίσης στους άντρες λέγοντας ότι «ναι, αυτό αφορά τις γυναίκες αλλά δεν είναι ένα ζήτημα γυναικείο. Πρέπει οι άντρες να μιλήσουν. Πρέπει να το παλέψουμε μαζί».

Η επίτροπος υπεύθυνη για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, αποκάλεσε την πρόσφατη εκστρατεία στο διαδίκτυο για τη σεξουαλική παρενόχληση «φεμινιστική κατακραυγή από όλο τις γυναίκες όλου του κόσμου, που λένε «ως εδώ» ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει έρευνα για τη ία με βάση το φύλο.

Angelika Mlinar & Mylène Troszczynski

Η Angelika Mlinar (Αυστρία, Φιελεύθεροι), δήλωσε: «Η σεξουαλική παρενόχληση είναι παρενόχληση από θέση ισχύος».

Ενώ η Mylène Troszczynski (Γαλλία), είπε ότι «δεν θα πρέπει να θωρήσουμε ότι κάθε άντρας ή αγόρι είναι ένας μελλοντικός θύτης».

Οι συζητήσεις και τα ψηφίσματα του ΕΚ μέχρι σήμερα

Η σημερινή συζήτηση δεν αποτελεί την πρώτη φορά που οι ευρωβουλευτές συζητούν για τη σεξουαλική παρενόχληση. Η προηγούμενη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης αρκετά ψηφίσματα. Ήδη το 2001 οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η αυξανόμενη ανασφάλεια στον τομέα της απασχόλησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της παρενόχλησης και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλα ψηφίσματα ανέφεραν ότι η παρενόχληση πρέπει να τερματιστεί προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και να δοθεί προσοχή στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών.

Η σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνεται στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία προτρέπει αυτούς που την υπέγραψαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του Κοινοβουλίου

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιθυμούν να αποφύγουν τυχόν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Το άρθρο 12 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης της ΕΕ προβλέπει ότι όσοι εργάζονται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ «πρέπει να απέχουν από κάθε μορφή ψυχολογικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης». Το τελευταίο ορίζεται ως “ανεπιθύμητη συμπεριφορά σχετικά με το σεξ … προσβάλλοντας … ή δημιουργώντας ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, προσβλητικό ή ενοχλητικό περιβάλλον”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση περιστατικών απρεπούς συμπεριφοράς από τα μέλη ή το προσωπικό του, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αποφυγή παρενοχλήσεων. Πριν από ένα χρόνο περίπου η επιτροπή ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στο Κοινοβούλιο.

«Η σεξουαλική παρενόχληση συντηρείται από χαλαρές συνειδήσεις και νοσηρές νοοτροπίες»