Δράση για καλύτερη ευρυζωνική υποδομή στις αγροτικές περιοχές – Βραβείο για την Ελλάδα

0
188

Στο περιθώριο των Ημερών Ευρυζωνικότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Επιτροπή εγκαινίασε τα Αρμόδια Γραφεία Ευρυζωνικότητας, καθώς και εργαλειοθήκη αγροτικής ευρυζωνικότητας. Αυτή η δέσμη εργαλείων συνίσταται σε ένα σχέδιο δράσης 5 σημείων με συγκεκριμένες προθεσμίες, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, διότι, επί του παρόντος, μόνον το 40 % των αγροτικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση επόμενης γενιάς σε σύγκριση με το 76 % του συνόλου των νοικοκυριών στην ΕΕ.

Επίσης, χθες βράδυ οι Επίτροποι Χόγκαν και Κρέτσου βράβευσαν τα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά ευρυζωνικά έργα. Οι φετινοί νικητές προέρχονται από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, προέβησαν σε κοινή δήλωση μετά την εναρκτήρια εκδήλωση: «Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται από τις ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές οι οποίες είναι λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καλή συνδεσιμότητα και στηρίζει την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων 18 εκατομμυρίων πολιτών της υπαίθρου έως το 2020. Τα Αρμόδια Γραφεία Ευρυζωνικότητας αποτελούν σημαντικό βήμα προς την ενδιάμεση χρηματοδότηση δυνητικών επενδυτών, αρχών και πολιτών. Πρέπει να ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα και να βοηθούν στην πράξη με επαγγελματικά προσαρμοσμένες συμβουλές για την τόνωση των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα. Εγκαινιάσαμε επίσης μια «εργαλειοθήκη» για μεγαλύτερη επιτάχυνση της εν λόγω διαδικασίας και διευκόλυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές. Η εργαλειοθήκη αυτή θα ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του επόμενου έτους. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις αγροτικές μας περιοχές ισχυρές και βιώσιμες, επιτυγχάνοντας παράλληλα, ως επιπρόσθετο όφελος, τον περιορισμό της επιβάρυνσης των πόλεών μας, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα.»