Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: πρώτα γενέθλια!

0
162

 

Η πρώτη επέτειος από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι γεγονός!

Ένα έτος αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, έχουν εγγραφεί 42.745 νέοι από όλα τα κράτη μέλη. Από αυτούς, 2.166 έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 1.434 οργανώσεις.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ:

«Οι νέοι θα εργαστούν σε σημαντικά έργα, θα δημιουργήσουν δια βίου φιλίες και θα κάνουν κάτι καλό για την κοινωνία μας, με το σήμα ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.»

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που τόσοι πολλοί νέοι από ολόκληρη την Ευρώπη πιστεύουν στην αλληλεγγύη και δείχνουν την αφοσίωσή τους στον εθελοντισμό, την κατάρτιση ή την εργασία , με στόχο την υποστήριξη των συνανθρώπων τους. Ένα έτος μετά το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά, προσφέροντας ανακούφιση και ελπίδα σε όσους τη χρειάζονται. Τώρα πρέπει να προβούμε σε γρήγορη έγκριση της ειδικής νομικής βάσης και του αυτόνομου προϋπολογισμού για τα επόμενα έτη, ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα δυνητικά οφέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.»

Η κ. Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας εργατικού δυναμικού, πρόσθεσε τα εξής:

«Όταν ένας νέος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δεν εκφράζει μόνο την αλληλεγγύη του με σημαντικό τρόπο, αλλά του δίνεται και η δυνατότητα να αναπτύξει νέες δεξιότητες, προσδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο βιογραφικό του. Ελπίζω ότι η πρότασή μας για ένα ισχυρότερο Σώμα Αλληλεγγύης θα εγκριθεί σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή νεολαία.»

Από το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, όσοι συμμετέχουν σε αυτό δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2017 μια ομάδα εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης έφθασε στη Νόρτσια της Ιταλίας, για να συμβάλει στο έργο αποκατάστασης των ζημιών και ανασύστασης των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής κοινότητας που είχε πλήξει ο Εγκέλαδος πριν από έναν χρόνο. Συνολικά, 230 μέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα συνδράμουν τις σεισμόπληκτες κοινότητες της Ιταλίας έως το 2020. Άλλα μέλη του Σώματος Αλληλεγγύης εργάζονται, για παράδειγμα, με νέους από μειονεκτούντα περιβάλλοντα ή με νέους με ειδικές ανάγκες, με πρόσφυγες ή με ηλικιωμένους, από το Ρότερνταμ στην Ολλανδία μέχρι το Αβέιρο στην Πορτογαλία και σε πλήθος άλλων περιοχών στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με την έγκριση ειδικού προϋπολογισμού και νομικής βάσης, και για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία στις 20 Νοεμβρίου 2017, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιστορικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2016, ανήγγειλε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Δύο μήνες αργότερα, συγκροτήθηκε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με στόχο τη συμμετοχή 100 000 νέων έως τα τέλη του 2020.

Στο πρώτο αυτό στάδιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, κινητοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά προγράμματα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, συνδράμοντας σε δύσκολες καταστάσεις σε όλη την ΕΕ. Βεβαίως, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμμετοχής δεν θα περιοριστούν στην προσωπική ανάπτυξη, στην κοινωνική συμμετοχή και στις επαγγελματικές προοπτικές των νέων, αλλά θα ωφελήσουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν κοινωνικές και άλλες προκλήσεις.

Ύστερα από τη διαδικασία αντιστοίχισης των εθελοντών με τις οργανώσεις, που άρχισε τον Μάρτιο του 2017, το επαγγελματικό σκέλος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ξεκίνησε τον Ιούλιο, με δύο σχέδια υπό την καθοδήγηση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης της Ιταλίας και της Γαλλίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα σχέδια αυτά προσφέρουν θέσεις εργασίας ή πρακτικής άσκησης σχετικές με την αλληλεγγύη σε άλλη χώρα της ΕΕ σε έως και 6.000 νέους.

Στις 30 Μαΐου 2017, η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για να τεθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε στέρεη βάση, με προϋπολογισμό 341,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και με ειδική νομική βάση. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για τους νέους. Εκτός από την προσφορά θέσεων εθελοντικής εργασίας, πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει επίσης στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης ή να προσφερθούν εθελοντικά ως ομάδα.

Στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία), στη διάρκεια του γεύματος εργασίας για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο συμμετοχής 1,5 εκατομμυρίου νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλλεγγύης έως το 2025, ο οποίος θα απαιτήσει προϋπολογισμό ύψους 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.