Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται παράνομα στην Τουρκία» …(ΒΙΝΤΕΟσυνέντευξη)

0
235

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ κατευθείαν από το Στρασβούργο και την ολομέλεια του Μαρτίου, όπου τη συναντήσαμε, μας μίλησε για την επικαιρότητα αλλά και το μέλλον των νέων μέσα στην Ευρώπη. Μάλιστα η ευρωβουλευτής  την πρώτη μέρα των εργασιών έθεσε το θέμα της σύλληψης και της παράνομης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

 

«Έθεσα το θέμα στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις πραγματικές του διαστάσεις για να ενημερωθούν οι ευρωβουλευτές ότι καταρχάς είναι ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στα σύνορα της Ευρώπης – η Θράκη είναι τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης με την Τουρκία – και ότι είναι ένα σύνηθες περιστατικό που έχει συμβεί κατά το παρελθόν πολλές φορές και λυνόταν σε σύντομο χρόνο σε διοικητικό επίπεδο. Οι στρατιώτες μας συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με καλυμμένα τα πρόσωπά και χειροπέδες σαν κοινοί εγκληματίες και τώρα κρατούνται παράνομα, το λέω το παράνομα ως δικηγόρος γιατί δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αυτό το οποίο ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από την οποιαδήποτε καταδίκη για την παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και τώρα να απαιτήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. Διότι δεν έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη. Όσο κι αν εξετάζεται και παρατείνεται αυτό το περιστατικό δείχνει ότι εντάσσεται -αυτό το είπα και στην τοποθέτησή μου – στην πολιτική που τελευταία ασκεί η Τουρκία προς την Ελλάδα αλλά κυρίως προς την ευρωπαϊκή ένωση.

Μια κλιμάκωση επιθετικότητας όπου άρχισε από την προσπάθεια εμβολισμού του σκάφους ΓΑΥΔΟΣ,  με την παρεμπόδιση της εξέλιξης της εξόρυξης στην Κύπρο και τελευταία τη σύλληψη των στρατιωτικών μας χωρίς καμιά αιτία αλλά και με τις δηλώσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά εμπρηστικές τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, από τον πρωθυπουργό αλλά κι από ένα σύμβουλό του ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι θα μας σπάσει τα πόδια αν πλησιάσουμε τα ΙΜΙΑ.

Η κλιμάκωση έχει να κάνει και με την αλλαγή της ρητορικής του Ερντογάν εκεί που μιλούσανε για γκρίζες ζώνες τώρα μιλάει για τουρκική κυριαρχία δηλαδή μιλάει για τουρκικό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τους στρατιωτικούς μας αρχικά υποτίμησε το περιστατικό υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις αλλά επειδή είναι σε εξέλιξη και υπάρχη η αγωνία των οικογενειών θα αναλύσουμε την εξέλιξη και την κριτική σε σχέση με το χειρισμό σε δεύτερο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε όλοι ενωμένοι να διεκδικούμε τα δίκια μας απέναντι σε μια επιθετικότητα που υφιστάμεθα. Όμως βλέπουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ένα συμβούλιο ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων που έχει ζητηθεί απο τον κο Μητσοτάκη. Αν και τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει η ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας από την άλλη πιεστικά ζητά τα χρήματα που θα σταλούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την φιλοξενία τρεισήμισι εκατομμυρίων προσφύγων καθώς και τα κονδύλια που παίρνει στο πλαίσιο των προενταξιακών συνομιλιών όταν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις.» 

Για τους δημοσιογράφους που πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των ερευνών τους προκειμένου να αποκαλύψουν οικονομικά εγκλήματα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ομπρέλα προστασίας. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη κατά πόσον υπάρχουν αυστηρές νομοθεσίες, πόσο συνεργάζονται στο διαδικτυακό έγκλημα το οποίο και αυτό υπάρχει μέσα στις απειλές που δέχονται δημοσιογράφοι. Πήραμε πολύ σκληρές αποφάσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε ταραγμένες εποχές. Η Ευρώπη δεν είναι όπως πριν ούτε η δημοσιογραφία είναι όπως πριν. Τα ρεπορτάζ δεν καλύπτονται από μανδύα ασφαλείας όπως πριν. Ή Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει μία σταθερή φωνή προστασίας αλλά από κει και πέρα υπάρχουν οι κίνδυνοι από τους οποίους το ίδιο το δημοσιογραφικό επάγγελμα θα πρέπει να αυτοπροστατευθεί.»

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, δεν αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και αμφισβητούν το οικοδόμημα της ΕΕ. Επίσης νοιώθουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τα όργανα προς τους πολίτες.

«Ναι. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρωβαρόμετρα από το 2006 μέχρι το 2016 έχουμε 11% μείωση των πολιτών που εμπιστεύονται την ευρωπαϊκή ένωση. Έχει ευθύνες  η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες πρέπει να εμπνέονται από ένα οικοδόμημα το οποίο έπρεπε να είναι μία υπερδύναμη προστασίας των ανθρώπων, των πολιτών των κρατών μελών κάτι το οποίο βλέπουμε τώρα ότι ανακύπτει σε μεγάλο προβληματισμό.  Και από τις εθνικές εκλογές των κρατών μελών  είδαμε να αναπτύσσονται ξενοφοβικά και ακροδεξιά κινήματα. Οι ευρωσκεπτικιστές αυξάνονται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η  Ευρωπαϊκή Ένωση κάπου απομακρύνθηκε από τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και των ίσων ευκαιριών. Επιπρόσθετα δεν μπόρεσε τόσα χρόνια να ιδρύσει μια ενιαία οικονομική πολιτική και μια ενιαία εξωτερική πολιτική προστασίας των συνόρων.

Τώρα γίνονται προσπάθειες και από τον δικό μας τον επίτροπο τον κύριο Αβραμόπουλο διότι η ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό εθίγη από την αθρόα και αταξινόμητη μετανάστευση. Άλλο οι πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες.  Άλλες νοοτροπίες. άλλοι λαοί οι οποίοι υπέρ αθροίστηκαν μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, αιφνιδίασαν το οικοδόμημα, εισέφεραν νέα ήθη, νέες αντιλήψεις και νέες πρακτικές. Αυξήθηκε η εγκληματικότητα, τα σύνορα φάνηκε να μην ελέγχονται, υπήρξαν κράτη-μέλη που έκλεισαν τα δικά τους και επομένως ακολουθούνται διαφορετικές πολιτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει αξιόπιστη, να εμπνέει τους νέους ανθρώπους να την εμπιστευτούν αν δεν αλλάξει πολιτικές. Και αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Εμείς αγωνιζόμαστε γι’ αυτό γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε διαφορετικά. Η Ελλάδα ειδικά χωρίς την ευρωπαϊκή ένωση και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και λόγω της οικονομικής της αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, οι ρίζες της Ευρώπης, ο πολιτισμός της Ευρώπης. Οι αρχές της Ευρώπης.

Σχετικά με την ανεργία των νέων, την  ενασχόλησή τους με τα ευρωπαϊκά θέματα και το μήνυμα που θέλει να στείλει σε αυτούς ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του 2019.

«Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή της Ελλάδος είναι το δημογραφικό. Μαζί με την οικονομία. Εδώ στην ολομέλεια συζητούμε τον προϋπολογισμό της πενταετίας, κοιτάμε στα πακέτα βοήθειας που μπορούν να δοθούν για προοπτικές των νέων. Από την άλλη πλευρά αν τα εθνικά κοινοβούλια και οι εθνικές κυβερνήσεις- κυρίως- δεν δώσουν κίνητρα στους νέους ανθρώπους, δηλαδή να αλλάξουν πολιτικές. Εγώ ξέρετε ανήκω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνει μία συγκεκριμένη πολιτική μείωσης των φόρων, μειώσεις τον δαπανών και αναπτυξιακή κατεύθυνση από τον ιδιωτικό τομέα.

Αν δεν γεννήσουμε νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα όνειρα και κυρίως τα προσόντα και στις δυνατότητες των παιδιών μας πάντα θα φεύγουν στο εξωτερικό και η χώρα θα γερνάει. Κι αν δε δώσουμε κίνητρα στις νέες οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά και να μπορούν να τα ζήσουν, να τα μεγαλώσουν σε μια δημοκρατική χώρα ούτως ώστε να έχουμε ένα επόμενο αύριο τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην βοήθεια που μπορεί να μας δώσει ευρωπαϊκή ένωση.

Το συν Αθηνά και χείρα κινεί είναι παραδοσιακή ελληνική ρήση, έχει να κάνει με το ναι μεν να εστιάσουμε στην βοήθεια που θα δώσει η ευρωπαϊκή ένωση αλλά εμείς δεν πρέπει να ζούμε με τα δανεικά της ευρωπαϊκής ένωσης. Πρέπει να έχουμε θέσεις εργασίας, αναπτυξιακές δομές και η χώρα μας να μάθει να παράγει πλούτο. Να ζει από τον πλούτο της και να αξιοποιούνται οτιδήποτε της δίνει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά θα χαθούμε. Η δανεισμοί με τα επιτόκια των ομολόγων να ανεβοκατεβαίνουν δεν λύνουν το πρόβλημα. Η επόμενη μέρα θέλει εξ ιδίων πόρων να στηριχτεί στα πόδια της η Ελλάδα για να μπορεί να στηρίξει τις επόμενες γενεές.»

Το μήνυμά μου προς τους νέους είναι:

Πιστεύουμε με πάθος στην Ευρώπη, στην περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ένωση και τις δίνουμε την πρόκληση να μας εμπνεύσει.»