Νίκος Χουντής: «Προκλητική η στάση της Τουρκίας» … (ΒΙΝΤΕΟσυνέντευξη στην Σάγια Τσαουσίδου)

0
427

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής καταδίκασε τις συλλήψεις των Ελλήνων στρατιωτικών από το Στρασβούργο όπου τον συναντήσαμε κατά την διάρκεια της ολομέλειας του Μαρτίου.

 

 

«Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των στρατιωτικών μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δε θα μας δώσει αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα που θέλουμε προφανώς είναι να γυρίσουν πίσω οι δύο στρατιωτικοί. Αν θέλουμε να βγάλουμε και ένα συμπέρασμα είναι ότι σε σχέση με την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα που απειλείται έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορούν να μας καλύψουν – ούτε θα μας υποστηρίξουν-  το ευρωπαϊκό αλλά και το νατοϊκό πλαίσιο.

Νομίζω ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση και καλλιεργεί αυτόν τον εφησυχασμό ότι μέσω αυτών των διαμεσολαβήσεων θα λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν θα λυθεί σύντομα. Εμείς οφείλουμε εξαντλώντας όλα τα διπλωματικά όπλα με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να υπερασπιστούμε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας.»

Για τους δημοσιογράφους που δολοφονούνται κατά τη διάρκεια της ερευνητικής δημοσιογραφίας τον ρωτήσαμε αν η ευρωπαϊκή ένωση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα και αν υπάρχουν μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων  μας είπε:

«Προφανώς υπάρχουν μέτρα ή τουλάχιστον διακηρύσσονται ότι υπάρχουν. Πρώτα απ’ όλα είναι η ελευθερία της γνώμης, η αντικειμενικότητα και η πολυφωνία στην ενημέρωση. Αυτό έχει υπονομευθεί έτσι κι αλλιώς. Επομένως οι κρατικές δομές οι κρατικές εξουσίες -στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ως εγκαλούμενη την Σλοβακική κυβέρνηση.

Όταν μπαίνεις σε δύσκολα θέματα που έχουν σχέση με πολιτική διαπλοκή και ευθύνες πολιτικών προσώπων για το πέρασμα της μίας ή της άλλης πολιτικής εκεί πια η διακήρυξης περί αντικειμενικότητας και διαφάνειας πάνε περίπατο. Θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Και να επανέλθουμε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας με τις σχετικές διαστάσεις η οποία έχει τροφή όχι μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το θύμα είναι η δημοκρατία. 

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, δεν αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και αμφισβητούν το οικοδόμημα της ΕΕ. Επίσης νοιώθουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τα όργανα προς τους πολίτες.

«Η ευρωπαϊκή ένωση έχει τους τρόπους να επικοινωνήσει προς τους ευρωπαίους πολίτες το τι κάνει αλλά τους αξιοποιεί προς άλλη κατεύθυνση όπως και οι εθνικές κυβερνήσεις. Είμαι στην επιτροπή πολιτισμού και παιδείας και θέλω να σας πω ότι η ευρωπαϊκή ένωση ξεκινάει μία εκστρατεία εξωραϊσμό αυτών των πολιτικών. Από τη μία πλευρά έχουν τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι όλο και περισσότερο απέχουν από τις διαδικασίες είτε αδιαφορώντας ή μη έχοντας ενημέρωση. Φταίνε οι πολιτικές από την ευρωπαϊκή ένωση που ουσιαστικά είναι ένα index απαγορεύσεων, περικοπές δικαιωμάτων, περικοπές μισθών, περικοπές Δημοκρατίας, περικοπές του ρόλου που μπορεί να έχει ο πολίτης.

Υπάρχει μείζον θέμα και στην Ελλάδα διότι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα θα έπρεπε να ξεκινήσει όταν μπήκαμε στην ευρωπαϊκή ένωση ή όταν μπήκαμε στο ευρώ ή ενδεχομένως τώρα να βγούμε από το ευρώ. Για το αν μας συμφέρει η όχι. Εκεί θα πρέπει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα της ευρωπαϊκής ένωσης. Να μην υπάρχει εξωραϊσμός και η τρομοκρατία ότι αν βγούμε από το ευρώ θα οδηγηθούμε στο χάος και ότι θα μας επιτεθεί η Τουρκία. Ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα αυτών που υποστηρίζουν ότι αν βγούμε από το ΝΑΤΟ  και την ευρωπαϊκή ένωση θα μας επιτεθεί η Τουρκία, αυτό βλέπουμε να γίνεται ενώ είμαστε μέσα και στην ευρωπαϊκή ένωση και στο ΝΑΤΟ. Άρα κανείς δε μας εξασφαλίζει την κυριαρχία μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση. Σε αυτό έχει ευθύνες η κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή ένωση, εσείς στα μέσα ενημέρωσης αλλά και εμείς στο μετρό που μας αναλογεί. Το θέμα είναι να είναι ενημερωμένος ο έλληνας πολίτης, ο ευρωπαίος πολίτης, να ξέρει τι διακυβεύεται και να πάρει ανάλογη θέση.»

Μήνυμα προς τους νέους ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019. Πιο είναι το μέλλον τους μέσα στην Ευρώπη;

«Η Ευρώπη τρώει τα παιδιά μας. Τα παιδιά που έχουν σπουδάσει που έχουν μία εξειδίκευση τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την Ελλάδα.   Περίπου 400.000 νέοι με μια επένδυση που έκανε η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια και που βεβαίως πρέπει να βρουν δουλειά. Η δουλειά δεν είναι πάντα σε ιδανικές συνθήκες. Επομένως για να μην μεταβληθούν σε μετανάστες με ότι σημαίνει αυτό σε μια ευρωπαϊκή ένωση που με τον ανταγωνισμό εισπράττει, οι πλούσιες χώρες παίρνουν το καλύτερο έμψυχο υλικό και σε βάζουν στα μνημόνια.  Οι νέοι καλό είναι να ασχοληθούν με μία διάθεση έξω απ αυτόν τον αφηρημένο ευρωπαϊσμό για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα δικά τους και της αυριανής κοινωνίας που αυτοί θα έχουν τον πρώτο ρόλο.

Σε μία κατεύθυνση με ρήξη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Δυστυχώς η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επομένως το θέμα των σπουδών έχει γίνει εμπόρευμα. Τα κρίσιμα προβλήματα της μόρφωσης, της δουλειάς, της προοπτικής, της πολιτικής, ήδη οι απαντήσεις είναι συντηρητικές, αναχρονιστικές που θίγουν την αξιοπρέπεια ενός νέου του κόβουν τις ελπίδες και τα όνειρα.  Επομένως η αντιστροφή αυτών σημαίνει ενασχόληση και αγωνιστική στάση.»