Στέλιος Κούλογλου: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία» … (ΒΙΝΤΕΟσυνέντευξη στην Σάγια Τσαουσίδου)

0
313

Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τονίζει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία είπε:

 

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε περιοχές που τα σύνορα δεν είναι ευδιάκριτα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αλλάξει στρατηγική και τώρα ακολουθεί την στρατηγική των ομήρων. Συλλάβανε διάφορους ομήρους και ύστερα το διαπραγματεύονται αυτό πολιτικά για να αποκομίσουν διπλωματικά οφέλη για να εξασφαλίσουν μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι της Τουρκίας πάρα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό το λόγο είχε συλλάβει κι έναν Γερμανό δημοσιογράφο, ανταποκριτή γερμανικής εφημερίδας και τον κράτησε ένα χρόνο. Ο Ερντογάν έκανε μία καλή κίνηση προς την Μέρκελ ελευθερώνοντάς τον κι η Μέρκελ το πούλησε στην γερμανική κοινή γνώμη λέγοντας ότι εκείνη τον απελευθέρωσε. Ο Ερτογάν όμως πήρε ως αντάλλαγμα μία πιο προσεγμένη μετριοπαθή στάση της Γερμανίας και της ευρωπαϊκής ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Το έκανε στο παρελθόν με έναν αμερικανό πάστορα τον οποίο προσπαθούσε να ανταλλάξει με τον Γκιουλέν και τώρα το κάνει με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν δικό της κυνισμό και υποκρισία και ο Ερντογάν με έναν μεγαλύτερο κυνισμό και υποκρισία έχουν και οι δύο καταλήξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση στα επόμενα 100 χρόνια να υπάρχει είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η υποκριτική στάση της ευρωπαϊκής ένωσης έπαιξε ρόλο στην στροφή του Ερντογάν. Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία θέλουν να εξασφαλίσουν αυτό που τους εξυπηρετεί. Οι Βρυξέλλες το θέμα των προσφύγων και ο Ερντογάν να εξασφαλίσει μία σχετική ατιμωρησία από τις απαράδεκτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση δημοκρατική χώρα.

Η Τουρκία είναι καλός πελάτης όσον αφορά στα όπλα. Αγοράζει, διαθέτει εκατομμύρια κόσμο σε πληθυσμό και δεν μπορούν να την διώξουν εύκολα από το ΝΑΤΟ λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Αυτό της εξασφαλίζει μία κάποια ασυλία. Από την άλλη όλα αυτά τα χρόνια από τότε που άρχισε η προσφυγική κρίση, η Ελλάδα κατηγορείτο ότι δεν φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα τα σύνορα δηλαδή της Ευρώπης. Τώρα λοιπόν είναι ευκαιρία η ευρωπαϊκή ένωση να αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν απειλές οι οποίες είναι αβάσιμες, παράλογες και κόντρα στο διεθνή νόμο. 

Ελπίζω να τελειώσει σύντομα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία μιας και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από την ευρωπαϊκή ένωση και μια δυσφορία σχετικά με τη στάση που κρατάει η Τουρκία. Γίνεται μία προσπάθεια να λυθούν όλα αυτά τα θέματα στα παρασκήνια. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να μπει σε ένα παζάρι η περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών -οι οποίοι έχουν έρθει στην Ελλάδα για τελείως διαφορετικούς λόγους και για αυτούς έχει αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη- με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.» 

Για τους δημοσιογράφους που δολοφονούνται κατά τη διάρκεια της ερευνητικής δημοσιογραφίας τον ρωτήσαμε αν η ευρωπαϊκή ένωση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα και αν υπάρχουν μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων  μας είπε:

«Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν ξαφνικά να δολοφονούν δημοσιογράφους μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Και δεν είναι τυχαίο γιατί αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βάλει εμπόδιο στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας η οποία οφείλεται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τους φορολογικούς παραδείσους, στη φοροδιαφυγή.. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι από το να στέλνουμε αποστολή στη Σλοβακία ή στη Μάλτα -καλές είναι και αυτές δε λέω, ή να κρατάμε ενός λεπτού σιγή για τους δημοσιογράφους που δολοφονούνται -καλό είναι και αυτό, αλλά δεν φτάνει καθόλου. Πρέπει να παρθούν μέτρα και για την  αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τόσο για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων όσο και για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτούς που εμείς αποκαλούμε υποτιμητικά κουκουλοφόρους.  Στην ευρωπαϊκή ένωση τους θεωρούμε ήρωες γιατί βάζουν σε κίνδυνο την καριέρα τους η οποία καταστρέφεται αλλά και τη ζωή τους. Και στις δύο περιπτώσεις των δολοφονιών της Μαλτέζας και του Σλοβάκου και οι δύο συνεργάζονταν με μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Χωρίς αυτούς -που ήταν οι πηγές τους- δεν μπορείς να τεκμηριώσεις το θέμα σου και να κάνεις έρευνα.»

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, δεν αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και αμφισβητούν το οικοδόμημα της ΕΕ. Επίσης νοιώθουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τα όργανα προς τους πολίτες.

«Σίγουρα υπάρχει ένα θέμα επικοινωνίας αλλά δε νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο. Το πιο σημαντικό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός όπου τα δύο κόμματα, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έπαιρναν από κοινού τις αποφάσεις. Και όταν αυτές οι αποφάσεις ήταν προκαθορισμένες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν είχε και πολύ δουλειά να κάνει. Γιατί όσο και να φωνάζεις το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Τα τελευταία χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο κάποιες αποφάσεις κρίνονται στην ψήφο.

Ο κόσμος  νιώθει ότι δεν τον αφορούν  τα θέματα που δεν έχουν να άμεση σχέση με τη ζωή του. Το ενδιαφέρον στον κόσμο δημιουργείται όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ έχουν να κάνουν με τη ζωή του ή όταν ξέρει ότι με κάποιο τρόπο παρακολουθώντας τες  μπορεί να τις επηρεάσει.

Όταν είναι ένα ποδοσφαιρικό ματς και ο αγώνας φτάνει να είναι 10-0 δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον. Όταν είναι 2-2 έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπαίνεις μέσα σε ένα γήπεδο με ένα όπλο για να βρεις το δίκιο σου. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να παρθούν γενεές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της πολιτείας – που πιστεύω ότι έχει την θέληση και την διάθεση να το κάνει- όσο και από την πλευρά των παραγόντων του ποδοσφαίρου που πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ιστορία τελικά στρέφεται εις βάρος τους. Γιατί όταν δεν μπορεί να πάει κανείς στο γήπεδο γιατί είναι αηδιασμένος είτε γιατί θα φάει καμιά φωτοβολίδα στο κεφάλι αυτό ρίχνει την ποιότητα και ρίχνει και τα εισιτήρια και τους προκαλεί ζημιά. Οι αθλητικοί παράγοντες ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν είναι του υψηλότερου επιπέδου και συχνά δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.» 

Μήνυμα προς τους νέους ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019. Πιο είναι το μέλλον τους μέσα στην Ευρώπη;

«Στους νέους θα έλεγα να κάνουν υπομονή και ότι δεν θα είναι για πάντα τα πράγματα έτσι. Θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτό δεν είναι παρηγοριά βέβαια αλλά η χώρα έχει περάσει πολλές δύσκολες καταστάσεις και μπόρεσε να ξαναδημιουργηθεί. Θα τους έλεγα να εφοδιάζονται όσο μπορούν περισσότερο με ξένες γλώσσες, πτυχία, μεταπτυχιακά. Επίσης να τολμήσουν να κάνουν τις δικές τους επιχειρηματικές προσπάθειες να ξεκινήσουν συνεργασίας με τους φίλους τους ή με άλλους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ιδέες και τα ίδια οράματα για να κάνουν κάτι διαφορετικό. Και όταν αγαπάς κάτι τελικά το πετυχαίνεις.»