Τα θέματα που θα ζητήσουν στην Ολομέλεια της Συνόδου – Στρασβούργο, 2-5 Ιουλίου 2018

0
109

Μεταναστευτική πολιτική: Οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την πρόοδο των ηγετών της ΕΕ

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (28-29 Ιουνίου), στην οποία στόχος των ηγετών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ..
Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής συζητείται με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στην Ολομέλεια του ΕΚ την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο την Τετάρτη στις 15:00 (ώρα Γαλλίας).
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο ΕΚ για να συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης
Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους Ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί στις 10:00 (ώρα Γαλλίας).
Τελική ψηφοφορία για το πρώτο ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τόνωση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία την Τρίτη.
Ασφάλεια συνόρων: τελική ψηφοφορία για το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση (βίζα) θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της ΕΕ, σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο δε θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδίου.

Δέσμη μέτρων για την κινητικότητα: ψηφοφορία για την αναμόρφωση των κανόνων οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων ΕΕ
Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την ερχόμενη Τετάρτη νέους κανόνες για τη βελτίωση της εφαρμογής της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών στις οδικές μεταφορές, καθώς και για τους αποσπασμένους οδηγούς και τις περιόδους ανάπαυσής τους

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Πιθανή ψηφοφορία για τροποποίηση της θέσης της επιτροπής στην ολομέλεια τον Σεπτέμβρη
Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Οι Ευρωβουλευτές έχουν την ευχέρεια να ανατρέψουν την απόφαση αυτή μέσω ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ΕΚ.

500 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία
Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών σε 5.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που διδάσκουν 300.000 και πλέον παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την προσεχή Τετάρτη.

Ενίσχυση της συνεργασίας της Europol με τις χώρες της Μέσης Ανατολής
Οι Eυρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες: Συζήτηση στην ολομέλεια
Η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Αυτό υποστηρίζει σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια του ΕΚ και θα ψηφισθεί την Πέμπτη. Ζητείται επίσης από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εξαιρέσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που να προβλέπουν την αποφυγή ποινικών διώξεων σε ανθρώπους και ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.