Ο πολωνός πρωθυπουργός επικεντρώνεται στην οικονομία, εν μέσω ερωτήσεων για το κράτος δικαίου στην Πολωνία

0
113

-Οικονομική επιτυχία στην Πολωνία λόγω νέου κοινωνικού μοντέλου και αυστηρότερου φορολογικού συστήματος

-Η ασφάλεια της ΕΕ απαιτεί στιβαρή χρηματοδότηση της άμυνας και φύλαξη των συνόρων

-Η ΕΕ οφείλει να καταπολεμήσει τις ανισότητες με μία φιλόδοξη πολιτική συνοχής

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki συζήτησε για το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, την Τετάρτη.

«Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και είμαστε βαθιά προσηλωμένοι  στο κράτος δικαίου. Θα μπορούσαμε να είμαστε ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, εάν δεν υπήρχε το σιδηρούν παραπέτασμα. Ως κράτος μέλος σήμερα, θέλουμε να προτείνουμε ένα εποικοδομητικό πρόγραμμα, βάση του οποίου θα υπάρχει σεβασμός στις εθνικές ταυτότητες και κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει το δικό της νομικό σύστημα σεβόμενη τις παραδόσεις της», δήλωσε ο κ. Morawiecki.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να γίνει πιο ανοικτό, καθώς σήμερα έχει δημιουργηθεί μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, λόγω πολλαπλών συσσωρευμένων κρίσεων»,  συμπλήρωσε ο κ. Morawiecki, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, το Brexit και σ’ έναν ρωσικό υβριδικό πόλεμο μεταξύ άλλων.

Ο κ. Morawiecki πρότεινε μια ασφαλή ένωση που θα προστατεύει τους πολίτες από την εξουσία των πολυεθνικών εταιρειών και θα καταπολεμά τις ανισότητες με μία φιλόδοξη πολιτική συνοχής. Τόνισε ότι η Πολωνία «κλείνει τα κενά» στο φοροεισπρακτικό της σύστημα και αντιμετωπίζει την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή, υπονοώντας την ενοχή ενός παθητικού δικαστικού συστήματος, το οποίο δεν λειτουργούσε σωστά.

Οι επικεφαλής των κυριότερων πολιτικών ομάδων έθεσαν ερωτήσεις στον κ. Morawiecki σχετικά με τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, οι οποίες απειλούν το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταδίκασε την πολωνική κυβέρνηση για την εδραίωσή της στην εξουσία. Συμφωνώντας με τη στάση του κ. Morawiecki σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική, την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα, οι ευρωβουλευτές είχαν την κοινή πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να βασιστεί στις κοινές αξίες του κράτους δικαίου».

Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν ότι η Πολωνία εφηύρε το διαχωρισμό των εξουσιών στο Σύνταγμά της, το πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι αναγκάζοντας δικαστές να συνταξιοδοτηθούν και θέτοντάς τους υπό πολιτικό έλεγχο δεν αποτελεί ζήτημα εθνικής παράδοσης. Επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν τους Πολωνούς πολίτες που διαδηλώνουν κατά των αλλαγών.