Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;

0
218

Αποστολή στις Βρυξέλλες,  Σάγια Τσαουσίδου

Ένας διάλογος για την εξεύρεση λύσεων αλλά και ανταλλαγής απόψεων  πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή ευρωπαίων δημοσιογράφων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων διοργάνωσε  σεμινάριο με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που μας φιλοξένησε για 2 μέρες στις εγκαταστάσεις του.

Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν οι δολοφονίες δημοσιογράφων -που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια- και συγκλόνισαν την Ευρώπη αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, η άνοδος της ακροδεξιάς, το BREXIT, η τρομοκρατία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.

«Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός μιας και καλούνται να ενημερώσουν τους ευρωπαίους πολίτες για τις ευρωεκλογές του 2019 και φυσικά θα μπορούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή μιας και οι ευρωπαίοι πολίτες αναρωτιούνται τι κάνει η ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την τρομοκρατία αλλά και την ανεργία»  τόνισε ο Antonio Tajani πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην ομιλία του στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με συμμετέχοντες δημοσιογράφους από ευρωπαϊκές χώρες. Ο  Antonio Tajani δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πιο σημαντικά θέματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή όπως το Brexit και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μάλιστα για το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενωμένη Ευρώπη είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεχίσει η συνεργασία που υπήρχε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας. Προβληματίστηκε ιδιαίτερα στο θέμα της βόρειας Ιρλανδίας μιας και θα αποχωρήσει μαζί με τη Βρετανία από την ΕΕ όταν η Ιρλανδία θα παραμένει μέλος.

Να υπογραμμίσουμε εδώ την πρόταση της Catherine Bearder (ALDE, UK), ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων από την Βρετανία που ζήτησε να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Elmar Brok (EPP, DE), εξέφρασε την άποψη ότι το Brexit θα απελευθερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί οικονομικά και να χαράξει καλύτερα την αμυντική της πολιτική που με σθένος εμπόδιζε το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο για την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Τράμπ τόνισε ότι μόνο καλό έκανε στην ΕΕ μιας και συσπείρωσε τους Ευρωπαίους σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του. Μάλιστα πρότεινε να δοθεί το βραβείο του Καρλομάγνου στον αμερικανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην επίτροπος και νυν ευρωβουλευτής, η Πολωνή Danuta Hübner (ΕΛΚ, PL), η οποία είπε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να ισχυροποιήσει τη θέση της σε διεθνές πολιτικό επίπεδο.

Ο Ivan Stefanec ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) από τη Σλοβακία, αναρωτήθηκε πως θα μπορεί να υπάρχει ελευθερία στον Τύπο όταν οι ολιγάρχες προσπαθούν να ελέγξουν τα ΜΜΕ; Είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με την εκάστοτε κυβέρνηση και οι οποίοι εκτός από ιιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιρειών αγοράζουν ΜΜΕ με στόχοι τον πλήρη έλεγχό της κοινής γνώμης.

Ο David Casa, Μαλτέζος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP)  υπογράμμισε ότι η  δολοφονία  της Δάφνης δεν έγινε για το τίποτα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και σε αυτόν το αγώνα για την ελευθερία του τύπου όλοι οι ευρωβουλευτές είναι ενωμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο που πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα ώστε να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς.

Τα θέματα:

European Parliament elections campaign

Η Raffaella De Marte,επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της Διεύθυνσης επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε  ενημέρωση για τις ευρωεκλογές του 2019 και τους τρόπους με τους οποίους ένας δημοσιογράφος μπορεί να παίρνει πληροφορίες και να τις χρησιμοποιεί στο ρεπορτάζ του.

Το μέλλον της ΕΕ μετά τον Brexit

Ομιλητές ήταν οι ευρωβουλευτές Elmar Brok (EPP, DE), μέλος της Ομάδας για το Brexit και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, Danuta Hübner (ΕΛΚ, PL), μέλος της ομάδας για το Brexit και πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και Caroline Nagtegaalvan Doorn, (ALDE, NL).

Επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ

Ο William Horsley, ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της AEJ και εκπρόσωπός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα ελευθερίας του Τύπου συντόνισε τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές Ivan Stefanec (EPP, Slov) και David Casa (EPP, Μάλτα) και τους δημοσιογράφους  Tibor Macak, γενικό γραμματέα της  AEJ, Jozsef Horvath (AEJ-Ουγγαρία) και τον εκπρόσωπο από την EFJ.

Brexit: Κατάσταση των διαπραγματεύσεων / Brexit και πολίτες

Ομιλητές ήταν οι ευρωβουλευτές Catherine Bearder (ALDE, UK), Κοσμήτορας και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Brando Benifei (S & D, IT), μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και EU40,  Brian Hayes (EPP, IRL),   Ska Keller, Συμπρόεδρος Greens / EFA (DE), Jude KirtonDarling (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο αυστριακός πρέσβης Amb. Gregor Schusterschitz μέλος του Brexit-Delegate.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani ήρθε στο σεμινάριο και μίλησε για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν όχι μόνο το ΕΚ αλλά όλη την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και το Brexit.

Προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας

Η δημοσιογράφος της Wienerzeitung,  Martyna Czarnowska, συντόνισε τη συζήτηση με ομιλητές τον Prof.Dr. Klemens Η. Fischer, Minister plen από τη μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αυστρίας στην ΕΕ τους ευρωβουλευτές Georg Mayer (ENFAT),  Evelyn Regner (S & DAT), Paul Ruebig (PPE, AT) και τον Markus Beyrer, SecrGen of Business Europe.

Εκδήλωση:

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο – μετά από πρόσκληση του Βελγικού τμήματος της AEJ- είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση Sebastian UtznisMartyrdom Cycle– 30 ways to kill a man after Circignani’’ στο Bozar και να συνομιλήσουμε με τον καλλιτέχνη και τον διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος ECPM, All together against the Death Penalty, Raphaël Chenuil-Hazan.