Τι είδαμε, τι μάθαμε και τι περιμένουμε από το Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ

Γιώργος Πατούλης: «H ΚΕΔΕ στέκεται στρατηγικά δίπλα στα Startup»

0
329
Καραντζούλης Αλέξανδρος

Γράφει ο Καραντζούλης Αλέξανδρος, Διδακτορικός Φοιτητής Παν. Πελοποννήσου, Μέλος του ΓΑΒ-LAB.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή ο Μαραθώνιος Καινοτομίας της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς στο είδος του πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Γάλλος Πρέσβης αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι πολλές ομάδες στα πλαίσια του διαγωνισμού έδειξαν πνεύμα συνεργασίας και ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδας κ. Christophe Chantepy

Στην έναρξη συμμετείχε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο οποίος ανέφερε:

Ωραιότατη πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Crowdpolicy, αυτός ο Μαραθώνιος καινοτομίας για έξυπνες πόλεις (smart cities), που ξεκίνησε με δεκαέξι Citylabs λίγο πολύ παντού στην Ελλάδα! Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί της προόδου. Και το μυστικό της καινοτομίας είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στις ιδέες να εκφρασθούν και να συνεργαστούν.

4 μήνες πορείας και μίνι-hackathons

Εμείς παρακολουθήσαμε τη διοργάνωση σχεδόν από την αρχή της στο CityLab της Τρίπολης, όπου από εκείνη την στιγμή είχε φανεί το ενδιαφέρον και η στόχευση των Διοργανωτών.

Η ΚΕΔΕ έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για ιδέες σχετικές με την διαχείριση των σκουπιδιών που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των Δήμων καθώς επίσης και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο Καραμανώλης και η Crowdpolicy από την άλλη προσπαθούσε από νωρίς να βρει την ομάδα που θα του κάνει κλικ αυτούς που θα ξεχωρίσουν και θα έχουν κάτι να δώσουν που θα μπορεί να ταράξει τα νερά στην παραδοσιακή λειτουργία των Δήμων, αλλά και εν γένει του δημοσίου κάνοντας χρήση τεχνολογιών αιχμής (και αν έχει και χρήση blockchain τόσο το καλύτερο).

Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director Crowdpolicy, Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO Crowdpolicy

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει μυαλά και ειδικά νέους που μπορούν να σκεφτούν «out of the box» και να παραδώσουν θεαματικά αποτελέσματα και λειτουργικά MVPs μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το αποτέλεσμα βέβαια σημαντικοί καταλύτες ήταν και οι μέντορες που με τις συμβουλές τους και τις οδηγίες τους κατεύθυναν τις ομάδες όλες αυτές μέρες τονίζοντας τους τα σημεία κλειδιά του διαγωνισμού για να καταφέρουν να φτάσουν στα μεγάλα δώρα των χορηγών που ξεπερνούσαν σε συνολική αξία τα 40.000 €. Παράλληλα όλοι σχεδόν οι χορηγοί πρόσφεραν στους διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωριστούν με τα εργαλεία τους (NBG Developer Portal κ.ά.) πράγμα που βοηθάει ολόκληρη την εξέλιξη του οικοσυστήματος start-up που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και η Crowd Policy φροντίζει πάντα να είναι διαθέσιμο σε κάθε εκδήλωση.

Τα πρόσωπα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης βράβευσε και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους έναν έναν τους νέους λέγοντας χαρακτηρίστηκα ότι «H ΚΕΔΕ στέκεται στρατηγικά δίπλα στα Startup» και πως σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε κομματικές ταυτότητες. Μάλιστα χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με τον Γ. Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη που αστειευόμενος είπε ελπίζω να μην σας διαγράψουν μετά την συνάντηση μας και ο κ. Πατούλης απάντησε «εγώ δεν διαγράφομαι» και τόνισε πως υπάρχουν πολλά άλλα σημεία για πολιτική αντιπαράθεση αλλά εδώ σήμερα στηρίζουμε όλοι μαζί το μέλλον τον παιδιών μας και την διαβίωση τους σε μια καλύτερη πόλη.

Απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο είπε:

«Είναι πρωτόγνωρη η συμμετοχή όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν –έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας»

 

Οι νικήτριες ομάδες του 2ου City Challenge Crowd hackathon

1ο βραβείο στη ομάδα No Code Scheduled με τους (από αριστερά κ. Στέφανο Γκρίτζαλη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιο Ράλλη Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Γιάννη Τσιάμη Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ

Το 1ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 €, απονεμήθηκε στην ομάδα «No Code Scheduled» για εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας πολίτη. Πρόκειται για μία εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain (self-sovereignidentity) και συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού θα διευκολύνει τους πολίτες στην ψηφιακή διασταύρωση των στοιχείων τους από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, αποθηκεύοντάς τα με ασφάλεια.

2ο βραβείο στην ομάδα evolve με τους κ. Γρηγόρη Κωνστανέλλο Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Γιάννη Τσιάμη Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ

Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 6.000 € κέρδισε η ομάδα «Evolve» για μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια, χωρίς να μειώνεται η απόδοση των κλιματιστικών, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

3ο βραβείο στην ομάδα the place με τους κα Νέλλη Λαμπροπούλου-Τζάκου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας και Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Το 3ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 €, απονεμήθηκε στην ομάδα «The Place» για μια εφαρμογή που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Δωρεάν ταξίδια σε κέντρα καινοτομίας του εξωτερικού κέρδισαν οι ομάδες «Dogs’ Voice» με εφαρμογή για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην πόλη και «Illumimatrix» για την εφαρμογή διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής, ενώ πρόσθετο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 2.000 € απονεμήθηκε, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, στην ομάδα «3F FUED FOR FUEL», η οποία δημιούργησε ένα μηχανάκι που χρησιμοποιεί τη ρακή ως καύσιμο.

 

Ιωάννης Τσιάμης – Η ψυχή του Μαραθώνιου Καινοτομίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Ιωάννης Τσιάμης

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Ιωάννης Τσιάμης ήταν η ψυχή του Μαραθώνιου. Έτρεχε από την αρχή μαζί με την ομάδα της Croud Policy στα City Lab για να γνωρίσει και να ακούσει κάθε ομάδα από την αρχή. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως αρνήθηκε να βραβευτεί ο γιος του στο μαθητικό διαγωνισμό για λόγους δεοντολογίας και έδωσε το βραβείο στην επόμενη ομάδα.

 

Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή. Από αριστερά: Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χάρης Κοντοές Δ/ντης Έρευνας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης Δήμαρχος Βέροιας, Χάρης Θεοχάρης Βουλευτής, Γιώργος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, Στέφανος Γκρίτζαλης Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λυκούργος Αντωνόπουλος ICT Director Ομίλου ΟΤΕ, Στέλιος Ράλλης Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

 

Τι περιμένουμε – Οι ανακοινώσεις

Στην τελετή απονομής είχαμε και πολλές ανακοινώσεις για το τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον. Ειδικότερα η ανακοίνωση δημιουργίας του accelerator – InnovationLab της ΚΕΔΕ, όπου θα υποστηρίζονται επιλεγμένες ομάδες, ήταν η πρώτη μεγάλη είδηση του 2ου hackathon των Δήμων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα βγαίνουν από τα προγράμματα θα βρίσκουν το δρόμο υλοποίησης στους δήμους της χώρας μας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπληρώθηκε από αυτή του Γ. Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιου Ράλλη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία τοπικών hub καινοτομίας, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με άμεση σύνδεση και συντονισμό με τον accelerator της Αθήνας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μέσω κουπονιού θα προσφέρονται δωρεάν μαθήματα πιστοποίησης τεχνολογικών γνώσεων σε νέους.

Επιπρόσθετα η Νέλλυ Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα επιλεγούν 4-6 ομάδες, από συναφή αντικείμενα, οι οποίες θα πάρουν μέρος σε ένα ειδικό εξάμηνο πρόγραμμα του acceleratorBeFinnovative με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή υπηρεσία για να υλοποιηθεί στους δήμους.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση 46 από τις 79 ομάδες που συμμετείχαν στον 2ο hackathon της ΚΕΔΕ θα είναι υποψήφιες για τους accelerators και τα hub σε όλη την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι του χρόνου ο τρίτος hackathon θα είναι μεγαλύτερος από τον φετινό και για αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουν από φέτος οι (κατά τα άλλα άψογοι) διοργανωτές της Crowdpolicy έτσι ώστε να υπάρχουν παράλληλα pitch σε 4-5 θεματικές ενότητες, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα (ή και πρόσθετα επίπεδα επιλογής), οι οποίες θα καταλήγουν σε ένα τελικό pitch 20 ομάδων το πολύ.

Όπως βλέπουμε όλοι δείχνουν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση με διάθεση για δημιουργία.