Το Κατάρ αγοράζει την χρεωκοπημένη Turk Telecom;

0
145

Καθώς, η οικονομική κρίση στην Τουρκία, βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, το Κατάρ με την Oοredoo ORDS.QA, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τρεις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες εξαγόρασαν το 55% της Turk Telekom (αντίστοιχη του ελληνικού ΟΤΕ), ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η Σαουδική Αραβία, με την Saudi Telecom Company να προσπαθεί να μπει δυνατά, στο «παιχνίδι» της εξαγοράς της τουρκικής εταιρείας.

Tου  Νικολάου Ι. Καραμπέτσου*

Το χρονικό της χρεωκοπίας

Το 55% της χρεωκοπημένης Turk Telecom, εξαγόρασαν οι Akbank, Garanti Bank και Isbank, εκχωρώντας της δάνειο  ύψους 3 με 4 δις. δολάρια, με σκοπό την αναδιάρθρωση του χρέους, της άλλοτε κραταιάς εταιρείας. Το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιοκτησίας, θα χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυο για το δάνειο, ενώ το ακριβές ποσό του δανείου θα οριστικοποιηθεί μετά την «έκθεση αξιολόγησης» που συντάσσουν ήδη οι τρεις τράπεζες.  Την δυσάρεστη είδηση, της χρεωκοπίας της Turk Telecom, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε πάρει απ’ τις τουρκικές τράπεζες, ύψους 4,7 δις. δολαρίων.  Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, η τελική έγκριση απ’ το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (55%) της Turk Telecom στην κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τουρκική «Αρχή Πληροφορικής και Επικοινωνιών» είχε εγκρίνει την μεταβίβαση των μετοχών, από τις 17 Αυγούστου.  Χρειάστηκαν όμως, δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, αναφορικά με τις αποπληρωμές των δανείων, ώστε οι πιστώτριες τράπεζες,  μεταξύ αυτών η Akbank, Garanti και Isbank να αιτηθούν στο «Συμβούλιο Ανταγωνισμού» της Τουρκίας, να αναλάβει τις μετοχές της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο.  Πιο συγκεκριμένα, η Akbank είχε χορηγήσει δάνειο ύψους περίπου 1,5 δις. δολαρίων, η Garanti 1 δις. δολάρια και η Isbank περίπου 500 εκατ. δολάρια.

Η τουρκική λίρα και το Χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, η ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εκτόξευσε φυσικά την αξία των δανείων, καθιστώντας την Turk Telecom μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα, η διοίκηση της εταιρίας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.  Η λίρα υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κατά 1,9% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο.  Ως «παράπλευρη απώλεια» το κόστος των τουρκικών credit default swaps, δηλ. η ασφάλιση έναντι αθέτηση πληρωμών απ την Τουρκία, αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στις 516 μονάδες (5,16%) που είναι το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων.  Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 1,1%, δηλ. σχετικά σταθερές, με φυσιολογική πτώση. 

*Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων