Kαμία αποζημίωση για τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική απαντά κυνικά η ΕΕ

0
247
ÌÁÔÉ ÁÔÔÉÊÇÓ.ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ ÔÇÓ ÅÐÏÌÅÍÇÓ ÌÅÑÁÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÉÊÇ ÐÕÑÃÁÃÉÁ

Παρά τους 98 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική , η ΕΕ ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και απορρίπτει την αποζημίωση των πληγέντων όπως φαίνεται από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου.

Χωρίς περιστροφές, η αρμόδια Επίτροπος Κ. Κρέτσου στην απάντησή της αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων, αναφέροντας ότι «η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ», αλλά ούτε και στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ». Σημειώνεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την ερώτησή της είχε ζητήσει να αρθούν οι δυσμενείς προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Η όποια δε κινητοποίηση του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης» (ΕΤΠΑ) ή και -υπό προϋποθέσεις – του «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ» δεν θέτει ως προτεραιότητα την αποζημίωση των πυροπαθών που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά την «αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της Επιτροπής, δηλαδή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και «η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών» που χρηματοδοτείται από τα εν λόγω Ταμεία πρωτίστως επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού κι ένα μέρος τους επιστρέφει στη χώρα όχι για τις δικές του ανάγκες – ακόμα και τις πιο άμεσες και ζωτικές όπως των πυρόπληκτων ή των πλημμυροπαθών αλλά για την ενίσχυση του κεφαλαίου, για φοροαπαλλαγές επιδοτήσεις και άλλα προνόμια σαν “κράχτες”” για επενδύσεις και “ανάπτυξη”. Με λίγα λόγια, τα ίδια και μέσα και έξω. Οι πληγέντες, όλος ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει παρά μόνο το χειρότερο από αυτή κι όσους τη  λιβανίζουν υποσχόμενοι “παρεμβάσεις” και την “αρωγή” της χωρίς  να τοποθετούνται όταν υπάρχουν τέτοιες απορρίψεις όπως η συγκεκριμένη για το Μάτι και συνολικά για την Ανατ. Αττική.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ και καταρρίπτονται οι μύθοι περί ευρωενωσιακής αλληλεγγύης. Παρά το μέγεθος της τραγωδίας, τους 98 νεκρούς τα καμένα σπίτια, τις μεγάλες καταστροφές η ΕΕ … σταθερά στο πόστο της,  απορρίπτοντας κάθε οικονομική βοήθεια υπερασπίζοντας τη λογική του κόστους-οφέλους που αποτελεί και τη βάση απόρριψης των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες όπως και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ  για την αποθέωση της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από την ΕΕ ούτε από τα ανεπαρκέστατα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μαζί με το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται  από εργαζόμενους, σωματεία, φορείς σε κάθε γωνιά της χώρα, αλλά και από το εξωτερικό, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν και να εντείνουν οργανωμένα την πάλη τους  και να διεκδικήσουν:

– Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

– Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

– Να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

– Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν άμεσα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

– Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της σχολικής χρονιάς .

– Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

– Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

– Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

– Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

– Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

– Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

– Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. 

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-004152/2018 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Θέμα:     Καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

Απέραντη είναι η οργή για το έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 23-07-2018 στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Τραγική είναι η εικόνα από τα αποκαΐδια των χιλιάδων κατεστραμμένων σπιτιών, δασικών εκτάσεων, μικρομάγαζων στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Παρά την ηρωική προσπάθεια πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων, μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου, γιατί με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών.

Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται, γιατί για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά κέρδη.

Είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων οικογενειών και αποκατάστασης των υποδομών.

Απαιτείται άμεση καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση για τις περιουσίες των εργατικών,  λαϊκών οικογενειών, τα  καταστήματα, τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα  των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων;

Θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις (ζημίες τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας στην οποία ανήκει η πληγείσα περιοχή και μη αποζημίωση «ιδιωτών») που θέτει ο κανονισμός για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ;

P-004152/2018 Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – 5.9.2018

Οι δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων, όπου περιλαμβάνονται τα συστήματα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στις καταστροφές και διαχείρισης των καταστροφών, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ωστόσο, η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι επίσης πρόθυμες να εξετάσουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές εθνικές και περιφερειακές αρχές, τη δυνατότητα αναθεώρησης του ή των προγραμμάτων που αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί. Η Επιτροπή δεσμεύεται να αξιολογήσει τυχόν τέτοια αίτηση το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές υποβάλουν επιλέξιμη αίτηση για συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ[1][1] (ΤΑΕΕ) σε σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, μπορεί να εφαρμοστεί το εθνικό κατώτατο όριο «μείζονος καταστροφής» (0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, ποσοστό που επί του παρόντος αντιστοιχεί σε 1,052 δισ. ευρώ), καθώς είναι χαμηλότερο από το κατώτατο όριο «περιφερειακής καταστροφής» για την εν λόγω περιφέρεια (1,5 % του περιφερειακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ποσοστό που επί του παρόντος αντιστοιχεί σε 1,266 δισ. ευρώ). Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης ύστερα από φυσικές καταστροφές, αλλά η αποζημίωση για ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ».

[1]      [1]     Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

05/09/2018                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ