Ευρωβουλευτές προς Κομισιόν: Εμπλέκονται υπουργοί στην δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια

0
153

Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες με επιστολή τους στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς, ζητούν να ελεγχθεί ο ρόλος του μαλτέζικου κράτους στην υπόθεση της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της έρευνας.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (Ευρωπαϊκή Αριστερά), David Casa (EPP), Ana Gomes (S&D), Monica Macovei (ECR) και Maite Pagazaurtundúa (ALDE), παραθέτοντας στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από ερευνητές δημοσιογράφους, που συνεχίζουν το έργο της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, παρατηρούν ότι πολιτικά πρόσωπα που αποκαλύφθηκε από τα ρεπορτάζ της Γκαλίθια ότι εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους και να  μην διευκολύνουν την πορεία των ερευνών.

Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, αλλά και να ζητήσει ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για τον ρόλο που έπαιξε το κράτος της Μάλτας στην δολοφονία – κάτι που έχει ζητήσει και η οικογένεια της δημοσιογράφου.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου θα βρίσκεται στην Βαλέττα την Δευτέρα, όπου θα μιλήσει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν για την μαύρη επέτειο από τον ένα χρόνο της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια και σκοπό έχουν να ασκήσουν πίεση ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες για την υπόθεση.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των πέντε ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2018

Πρώτε Αντιπρόεδρε Τίμερμανς,

Επίτροπε Γιουροβά,

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων του Daphne Project, μιας ομάδας δημοσιογράφων διεθνούς κύρους που συνεχίζουν το έργο της ερευνήτριας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, κρίνουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να σας εφιστήσουμε την προσοχή στα ακόλουθα γεγονότα, που σχετίζονται με την έρευνα για την δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια:

  • Οι πολιτικοί, για τους οποίους η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια με τα ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Κίθ Σκέμπρι, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, και ο Κόνραντ Μίτζι, ο υπουργός Τουρισμού, έμειναν εκτεθειμένοι όταν από τα Panama Papers αποκαλύφθηκε πως ήταν οι ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών στις οποίες θα διοχέτευαν μαύρο χρήμα που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί νόμιμα.
  • Ο Αλί Σαντρ Χασεμινετζάντ, ο ιδιοκτήτης της Pilatus Bank, που αποκαλύφθηκε από τα ρεπορτάζ της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια ότι ήταν αναμεμειγμένος στο ξέπλυμα χρήματος των εκτεθειμένων πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του Κίθ Σκέμπρι και του Αζέρικου καθεστώτος, είναι αντιμέτωπος στις ΗΠΑ με ποινή φυλάκισης 125 ετών. Το αίτημα για άρση της άδειας λειτουργείας της Pilatus Bank κατετέθη αφού συνελήφθη ο κ. Χασεμινετζάντ.
  • Η Nexia BT, η εταιρεία που εκπροσωπούσε την Mossack Fonseca στην Μάλτα και συνεργαζόταν στενά μαζί της ώστε να διαμορφωθεί το σύστημα ξεπλύματος του μαύρου χρήματος που αποκάλυψε η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια με τις έρευνές της, συνεχίζει να δραστηριοποιείται χωρίς καμία επίπτωση όπως και να λαμβάνει παχυλά κυβερνητικά συμβόλαια.
  • Ο Σίλβιο Βαλέτα, ο υποδιευθυντής της Αστυνομίας, ήταν ο επικεφαλής της έρευνας για την δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια. Είναι ο σύζυγος υπουργού της κυβέρνησης, στην οποία είχε ασκήσει κριτική η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια. Το ανώτατο αστικό δικαστήριο, αποφάσισε ότι η εμπλοκή του στην έρευνα αποτελούσε παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που επικυρώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Μάλτας.
  • Ο Κρις Καρντόνα, κορυφαίος υπουργός και δεύτερος τη τάξει στο κυβερνόν εργατικό κόμμα εθεάθη στην εταιρεία ενός εκ των κατηγορούμενων ως δολοφόνων, και πριν αλλά και μετά την δολοφονία.
  • Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ερευνούσε τον Κρις Καρντόνα. Τον Ιανουάριο του 2017 είχε γράψει ότι ο Καρντόνα ήταν σε έναν οίκο ανοχής κατά την διάρκεια επίσημης αποστολής της κυβέρνησης στην Γερμανία.
  • Ο Κρις Καρντόνα κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, επιτρέποντας στην νομική της ομάδα να προσκομίσει στο δικαστήριο καταγεγραμμένα τηλεφωνικά αρχεία που αποδείκνυαν την τοποθεσία του υπουργού την δεδομένη στιγμή.
  • Ο θάνατος της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια διαμόρφωσε μια κατάσταση στην οποία ο υπουργός μπορούσε να αποσύρει την αγωγή, με αποτέλεσμα να διασφαλίσει ότι τα πολύτιμα αυτά αρχεία, που θα αποδείκνυαν την ενοχή ή την αθωότητά του, θα παρέμεναν κρυφά.
  • Το Daphne Project αποκάλυψε ότι ο Καρντόνα ήταν παρών σε μια συνάντηση με έναν από τους κατηγορούμενους ως δολοφόνους, πριν την δολοφονία του 2017. Πρόκειται για κάτι που ο υπουργός δεν έχει διαψεύσει, αλλά είχε προτιμήσει να κρατήσει κρυφό.
  • Το Daphne Project αποκάλυψε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι οι μαλτέζικες υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τους κατηγορούμενους ως δολοφόνους πριν την δολοφονία, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δεν παραδόθηκαν (τουλάχιστον μέχρι τον Μάϊο του 2018) στον ανακριτή Άντονι Βέλα.
  • Ο Άντονι Βέλα προήχθη σε δικαστής τον Ιούνιο του 2018, κάτι που τον εμπόδισε από το να συνεχίσει την έρευνά του για την δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.

Έχοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, εμείς, ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Να παρακολουθεί στενά την έρευνα για την δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.
  • Να ζητήσει να γίνει μια ανεξάρτητη δημόσια έρευνα, όπως έχει ζητηθεί από την οικογένεια της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια μέσω των δικηγόρων τους, για τον ρόλο που είχε το κράτος της Μάλτας στην δολοφονία.

Με εκτίμηση,

David Casa (EPP)
Ana Gomes (S&D)
Monica Macovei (ECR)
Maite Pagazaurtundúa (ALDE)

Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL)