“ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ενός αιώνα διαδρομή” από την Ανδρούλα Βασιλείου

0
613

Το βιβλίο της κ. Ανδρούλας Βασιλείου, πρώην Επιτρόπου Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  Ενός αιώνα διαδρομή”που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη  28 Μαρτίου 2019, στις 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.

Ένα βιβλίο που αποτίει φόρο τιμής σε όλες, ανεξαίρετα, τις γυναίκες της Κύπρου, γυναίκες του μόχθου, του αγώνα, του ξεριζωμού, οι οποίες σφράγισαν πολλές πλευρές της εξέλιξης της κυπριακής κοινωνίας.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου, χαιρετίζοντας την έκδοση, «αυτή τη διαδρομή της Κύπριας Γυναίκας μέσα από το πέρασμα των χρόνων, πριν και μετά την ιστορική ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας, αλλά και μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, κατάφερε να καταγράψει και να μεταφέρει με τρόπο άμεσο, διεισδυτικό και παραστατικό η Ανδρούλα Βασιλείου στο βιβλίο της».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Εισαγωγή από τη Μορφωτική Σύμβουλο δρα Νάντια Στυλιανού.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Στρατηγάκη.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

___________________

Η Ανδρούλα Βασιλείου εξάσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου για 27 χρόνια και διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Standard Chartered Bank και μετά της Τράπεζας Κύπρου.

Ως Πρώτη Κυρία την περίοδο 1988-1993 ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση σε πολλούς τομείς.

Το 1996 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών και το 2001 επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με το Κίνημα Ενωμένων Δημοκρατών. Ως βουλευτής υπηρέτησε σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ήταν μέλος της διακομματικής αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε επίσης μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ευρώπης (2000-2002).

Το 2008 διορίστηκε Ευρωπαία Επίτροπος, αναλαμβάνοντας για δύο έτη το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Με τον επαναδιορισμό της το 2010 για άλλα πέντε χρόνια, της ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαίας (Υπεύθυνη επίσης για τον αθλητισμό). Αφυπηρέτησε το τέλος του 2014.

Συνεχίζει μέχρι σήμερα την πλούσια κοινωνική της δράση σε διάφορους τομείς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Της απονεμήθηκε ο ‘Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας’ από την Ελληνική Δημοκρατία. Η Γαλλική Δημοκρατία της απένειμε τον Τίτλο ‘Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres’. Το Βασίλειο της Ισπανίας της απένειμε την ανώτερη διάκριση στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών  ‘Order Civil de Alfonso X el Sabio’. Αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας ‘Dimitrie Cantemir’. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή της απένειμε το έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός της Ευρώπης» για το 2017 σε αναγνώριση της πολιτικής της για τη Γυναίκα και Αθλητισμός, ως Ευρωπαία Επίτροπος Αθλητισμού. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών ( ΚΟΓΕΕ) από κοινού με την Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της απένειμαν, το 2017, το Βραβείο Αριστείας ‘Εριφύλη’ ως ‘Γυναίκα Ηγέτης’. Τέλος, το 2018 η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου ( ΕΑΚ) της απένειμε το Αριστείο της ΕΑΚ ως υπέρμαχο της Ισότητας και της μάχης κατά των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και στον Αθλητισμό.