Gabriel Grama, “People – άνοδος ή πτώση”, ατομική έκθεση ζωγραφικής

0
320

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, στην αίθουσα τέχνης Ena Contemporary, της ατομική έκθεση ζωγραφικής του Gabriel Grama
με τίτλο “People – άνοδος ή πτώση”.

Η έκθεση ”People – άνοδος ή πτώση;” του Γκάμπριελ Γκράμα έχει στοιχειοθετηθεί με βάση μία σειρά έργων μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 2017-2018. Η τεχνική στα περισσότερα έργα είναι ακρυλικά σε καμβά.
Ο καλλιτέχνης επιδίδεται σε ένα παιχνίδι «συναρμολόγησης» χρησιμοποιώντας χιλιάδες μορφές ανθρώπων και ζώων, στήνοντας ένα ιδιότυπο κολάζ, ένα μωσαϊκό του οποίου οι ψηφίδες δεν είναι παρά πρόσωπα, αρχαία αγάλματα, κόρες και κούροι, άλογα, σκηνές ανόδου, πάλης και οδύνης, μυθικά όντα και ζώα.

Ζητούμενό του είναι κατά βάση η γλυπτική φόρμα, στην οποία προσθέτει ελάχιστο χρώμα, κατά προτίμηση το μπλε και το γαλάζιο. Βασική πηγή έμπνευσης είναι η αρχαία Ελλάδα με τις ιστορίες, τους μύθους της καθώς και τα ρουμανικά παγανιστικά έθιμα της πρωτοχρονιάς, οι ρυθμοί και η παραδοσιακή τέχνη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα των ερεθισμάτων, τα οποία εκ πρώτης όψης μπορεί να φαίνονται ασύμβατα ή ακόμη και αντιθετικά, στην ουσία κατορθώνει να υπερβεί το ανοίκειο και ετερόδοξο χάρη στην επίκληση των πρωταρχικών δομικών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατά συνέπεια, η συναρμογή τους επιτυγχάνεται χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο Γκάμπριελ Γκράμα δίνει στο έργο του την οδύνη, την πάλη, την προσδοκία μιας καλύτερης μοίρας και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.

Τα δομικά του συστατικά, στην ουσία, δεν είναι παρά τα ίδια διαχρονικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους από την αρχή της πορείας τους στη γη σε μια ανοδική πυραμίδα, πάντα από κοινού με τις παραδόσεις, τα έθιμα και την αδιατάρακτη πολιτιστική κληρονομιά, τους καθημερινούς κοινωνικούς προβληματισμούς και το πρωταρχικό ένστικτο επιβίωσης.
Στην ουσία πρόκειται για μία συνέχεια της ενότητας ”Contemporary Primitivism”, όπου επίσης ο άνθρωπος εμφανίζεται να αντιπαρατίθεται χωρίς τέλος με τα βασικά, πρωτόγονα ένστικτά του παρ’ όλη την ραγδαία εξέλιξη και την αδιάκοπη τεχνολογική πρόοδο.
Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ιστορικός Τέχνης

Αίθουσα Τέχνης Ena Contemporary
Βαλαωρίτου 9Γ, 106 71 Αθήνα
Τ: 210 33 88 501, e: [email protected]
kaplanongalleries.com
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 9 Απριλίου – Σάββατο 11 Μαΐου 2019
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:30 – 20:30
Σάββατο: 11:00 – 15:00
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν συνεννόησης.

Γκάμπριελ Γκράμα

Γεννημένος το 1976 στη Ρουμανία και έχοντας από παιδί κλίση στις καλές τέχνες, ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών της καλλιτεχνικές του σπουδές φοιτώντας γλυπτική και σχέδιο στο Καλλιτεχνικό Λύκειο “Victor Brauner” της Ρουμανίας.
Σπούδασε Γλυπτική και αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών “George Enescu” της Ρουμανίας.
Είναι μέλος του ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας) και μέλος της “International Association of Arts” (UNESCO).
Τα τελευταία 19 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, γλύπτης και καθηγητής εικαστικών στη δημόσια εκπαίδευση.
Το αστείρευτο ταλέντο του βρίσκει έκφραση μέσα από τη γλυπτική και τη ζωγραφική μέχρι την βυζαντινή αγιογραφία.
Έχει εκθέσει έργα σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και συμπόσια στην Ελλάδα (Κρήτη 2018, Φεστιβάλ Όλυμπου – Δίον 2016, Αθήνα 2015) και στην Σουηδία, Ινδία, Δημ. της Μολδαβίας, Ρουμανία, με τελευταία παρουσίαση στην Φλωρεντία της Ιταλίας το 2016, σε συνεργασία με το Ρουμάνικο Πολιτιστικό Ινστιτούτο.

www.gabrielgrama.com
e-mail – [email protected]