Ευρώπη-Δημοκρατία-Καποδίστριας

0
157

Το έργο του  Καποδίστρια, η συμβολή του στην Ευρώπη και τη δημοκρατία αλλά και η χαρισματική του προσωπικότητα ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας” σε συνεργασία με την 2470 Περιφέρεια του Διεθνούς Ρόταρυ στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” είχε θέσει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση.

Η Ντόρα Μπίτσα-Κέμου, Διοικητής της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ και ο Δρ Μιχάλης Χριστάκης, διεθνολόγος, πρόεδρος του Οργανισμού “Κλεισθένης”Γενικών Γραμματέων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους την ημερίδα.

Η Γέννηση και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ιδέας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αναλύθηκαν από την Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, πανεπιστημιακός, Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”, πβΔ 2470 Περιφέρειας Δ.Ρ.

Στη συνέχεια η Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου, συνταγματολόγος μίλησε για την  Δημοκρατία στην Ευρώπη σε δύσκολο δρόμο, ο Αναστάσιος Βαρελάς, διπλωμάτης, αντιπρόεδρος ΔΣ Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας” αναφέρθηκε στον  Ιωάννη Καποδίστρια και τις δημοκρατικές αρχές στο νέο Ελληνικό Κράτος, ο Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων ανέλυσε τις  ευρωπαϊκές αντιλήψεις του Καποδίστρια ως διαχρονική συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ε.Ε.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ιατρός και πολιτικός ήταν το θέμα της ομιλίας του Φώτη Παπαθανασίου, ιατρού, Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη ενώ για τον Καποδίστρια της Κύπρου και του Ελληνισμού μίλησε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων.