Οι νικήτριες και οι νικητές του βραβείου λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019

0
98

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και ο ρουμάνος υπουργός Πολιτισμού κ. Valer-Daniel Breaz, ανακοίνωσαν τους 14 νικητές και νικήτριες του φετινού βραβείου λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους/-ες και πρωτοεμφανιζόμενους/-ες συγγραφείς, αναγνωρίζοντας λογοτεχνικά ταλέντα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Αναδεικνύει τον πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, καθώς και την πληθωρική πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά της Ευρώπης.

Οι 14 φετινοί επιτυχόντες είναι οι εξής: Laura Fredenthaler (Αυστρία), Sophie Daull (Γαλλία), Beqa Adamashvili (Γεωργία), Νίκος Χρυσός (Ελλάδα), Melissa Harrison (Ηνωμένο Βασίλειο), Jan Carson (Ιρλανδία), Giovanni Dozzini (Ιταλία), Daina Opolskaite (Λιθουανία), Réka Mán Várhegyi (Ουγγαρία), Halya Shyyan (Ουκρανία), Marta Dzido (Πολωνία), Tatiana Țîbuleac (Ρουμανία), Ivana Dobrakovová (Σλοβακία) και Piia Leino (Φινλανδία). Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον τομέα του βιβλίου.

Ο Επίτροπος Νάβρατσιτς δήλωσε: «Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλει τη δημιουργικότητα και την πολυμορφία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα του βιβλίου μας. Μέσω του βραβείου και του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους βιβλιοπώλες να προσφέρουν ποιότητα και ποικιλία στους αναγνώστες εντός και εκτός Ευρώπης. Συγχαίρω θερμά όλους τους φετινούς νικητές.»

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Οι εθνικές κριτικές επιτροπές που απαρτίζονται από εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και κριτικούς επιλέγουν τις νικήτριες και τους νικητές από κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες· θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετή που διοργανώνει ο επίτροπος Νάβρατσιτς στις 2 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Κάθε νικητής ή νικήτρια θα λάβει επίσης βραβείο ύψους 5 000 ευρώ.

Λίγα λόγια για τον Έλληνα νικητή

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Λυκούργος Σταυράκος. Είναι ιδιοκτήτης παλαιοβιβλιοπωλείου στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας, Εκδόσεις Καστανιώτη 2009 και Καινούργια μέρα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2018, για το οποίο έλαβε το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.