Κοινές περιπολίες ΗΠΑ -Τουρκίας στη Συρία

0
63

Ξεκίνησαν στην Συρία οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας. Πρόκειται για την πρώτη «κοινή περιπολία» Τουρκίας-ΗΠΑ στην περιοχή.

 

Νότια του Ακτσάκαλε, μέσα στη Συρία, βρίσκεται η κοινή μονάδα που ξεκίνησε με ελαφρά τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα τουρκικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Η Τουρκία συμμετέχει με έξι ελαφρά τεθωρακισμένα, ενώ στήριξη παρέχουν και στρατιωτική ελικόπτερα.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία θέλει τη δημιουργία μιας ζώνης βάθους 30 χλμ εντός της Συρίας και όταν σταθεροποιηθεί η περιοχή, επιδιώκεται να εγκατασταθούν εκεί Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μία ζώνη συριακού πληθυσμού, με τους Κούρδους να βρίσκονται 30 χλμ. μακριά από την παραμεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Η επιχείρηση που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα ανατολικά του Ευφράτη καθυστερεί από τις αρχές του χρόνου, καθώς δεν επιτυγχάνεται μια τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή και δρουν παράλληλα με την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρία. Η κοινή περιπολία αποτελεί το πρώτο στάδιο της τελευταίας συμφωνίας, αλλά απέχει πολύ από τις επιδιώξεις της Τουρκίας για τη μεγάλη επιχείρηση που έχει σχεδιάσει με στόχο να διώξει τους Κούρδους μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.