Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

0
67

Με δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρεται στην σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίνει συγχαρητήρια, μιλάει για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ανησυχεί για την επιλογή της Ουγγρικής κυβέρνησης.

Η δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρει:

Θέλω να συγχαρώ τον Μαργαρίτη Σχοινά για την ανάληψη της Αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Μετανάστευση, την Εκπαίδευση, την Απασχόληση και την Ασφάλεια, ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Από τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα επίσης να ξεχωρίσω την αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αποτελεί πλέον την κύρια αρμοδιότητα του Επιτρόπου για τη διαχείριση κρίσεων και το rescEU γίνεται ένα βασικό εργαλείο Ευρωπαϊκής πολιτικής. Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα για την περίοδο 2021-2027 ελπίζω ότι ο νέος Επίτροπος Janez Lenarcic θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας για περαιτέρω ενίσχυσης του μηχανισμού.

Θέλω επίσης να σημειώσω την ανησυχία μου για την επιλογή του εκπροσώπου της Ουγγρικής κυβέρνησης στο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης που αφορά τις σχέσεις μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία θεωρώ ότι δεν είναι μία θετική εξέλιξη. Οι αξίες του Κράτους Δικαίου και της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδεις. Πως μπορούμε να ζητάμε τον σεβασμό τους από τις υπό ένταξη χώρες όταν ο αρμόδιος Επίτροπος ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης σε μία κυβέρνηση που συστηματικά τις παραβιάζει;