Πως μπορείτε να πάρετε έως 12.000 ευρώ για δική σας επιχείρηση από τον ΟΑΕΔ

0
120

Πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ – Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων της δράσης κατανέμεται ηλικιακά ως εξής: 2.000 άτομα ηλικίας 18-29 ετών και 8.000 άτομα ηλικίας 30-66 ετών.

Ανοιχτό για αιτήσεις είναι πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, το οποίο απευθύνεται σε ανέργους μέχρι και την ηλικία των 66 ετών. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων του προγράμματος «Προώθηση στην αυτoαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» φτάνει τις 10.000.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης του Οργανισμού είναι η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της ανάληψης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων κατά την πρώτη φάση λειτουργίας τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι, ηλικίας 18-66 ετών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ. Μάλιστα, σε περίπτωση που είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να την έχουν διακόψει έως και τις 31/12/2011.

Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το αργότερο εντός 12 μηνών από την έναρξη της δραστηριότητας αυτής. Διαφορετικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο πριν από την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης – επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Εξόφληση ή ρύθμιση
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν διακόψει την προηγούμενη επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τα τέλη του 2011, πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης. Στην περίπτωση που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα την οποία προσκομίζουν μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων της δράσης κατανέμεται ηλικιακά ως εξής: 2.000 άτομα ηλικίας 18-29 ετών και 8.000 άτομα ηλικίας 30-66 ετών. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με τη δέσμευση από τη μεριά των δικαιούχων να διατηρήσουν την επιχείρησή τους για τρεις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

Οσο για το ποσό της επιχορήγησης, ορίζεται ότι θα δοθούν έως 12.000 ευρώ σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%, έως 9.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/2 του εταιρικού κεφαλαίου και έως 8.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται ότι το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).