Πρόεδρος Σασόλι: το ΕΚ δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία για τον προϋπολογισμό

0
91
Νταβίντ Σασόλι
David Sassoli

Ο πρόεδρος του ΕΚ μίλησε στην έναρξη του Συμβουλίου, που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κ-μ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός για το 2021-2027 θα είναι ο πρώτος στην μετά Brexit εποχή.

Ο Νταβίντ Σασόλι, είπε, μεταξύ άλλων, στους αρχηγούς των κ-μ, ότι το Κοινοβούλιο είναι διατεθειμένο να απορρίψει κάθε συμφωνία που δεν θα παρέχει στην ΕΕ τα όλα τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αλλά και τις παρούσες προκλήσεις.

“Πρέπει να εξοπλίσουμε την Ένωση με όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε”, τόνισε. “Η πρώτη και πιο επείγουσα έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Η ‘Πράσινη Συμφωνία’ αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο και στοχεύει στο να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Η επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται σημαντική οικονομική ενίσχυση”.

Επίσης, είπε ότι «χρειαζόμαστε πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης και για την στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των ανθρώπων στη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Πρέπει να επενδύσουμε και στην έρευνα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δεν χρειάζεται να βασίζεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη των οποίων δεν έχει συμβάλει».Το ΕΚ, ενέκρινε τη θέση του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ήδη από το 2018. Για να τεθεί σε εφαρμογή η οποιαδήποτε σχετική συμφωνία , πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.