Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για COVID-19, δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη

0
624

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τη διακοπή της εξάπλωσης του COVID-19 και την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών.

Η κα Ασημακοπούλου επισημαίνει στην ερώτησή της, ότι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις για διαρκή κοινή χρήση δεδομένων, η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής παράσχει δεδομένα για τα κρούσματα του COVID-19 στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Δεδομένου ότι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγκόσμια δεδομένα για να υπολογίσουν τις ιδιότητες του COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί θεραπεία κατά του ιού, ρωτά η κα Ασημακοπούλου, πρώτον, εάν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών και των τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, σχετικά με τις υπερβολικά προστατευτικές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων, που υπονομεύουν την παροχή κρίσιμων πληροφοριών προς τους ειδικούς του τομέα της υγείας, δεύτερον, πώς σχεδιάζει η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τις δικιές της δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα συστήματα ανίχνευσης και, τρίτον, πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τις ψευδείς πληροφορίες και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «COVID-19, δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη»
    
Στις 9 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «ο ιός έχει εντοπιστεί σε τόσες πολλές χώρες, ώστε η  απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πιθανή».
Παρόλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΠΟY για διαρκή κοινή χρήση δεδομένων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του COVID-19, η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής παράσχει δεδομένα για τα κρούσματα του COVID-19 στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.
Εν τω μεταξύ, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγκόσμια δεδομένα για να υπολογίσουν τις ιδιότητες του COVID-19  σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί θεραπεία κατά του ιού.

Εν όψει των παραπάνω:

1. Τι συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών καθώς και των τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, σχετικά με τις υπερβολικά προστατευτικές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων, που υπονομεύουν την παροχή κρίσιμων πληροφοριών προς τους ειδικούς του τομέα της υγείας;

2.Πώς σχεδιάζει η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τις δικιές της δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα συστήματα ανίχνευσης, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τη διακοπή της εξάπλωσης του COVID-19 ή την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών;

3. Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τις ψευδείς πληροφορίες και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τροφοδοτούν τον παγκόσμιο πανικό;