Κώστας Αποστολίδης: Δεν υπάρχει το εγώ υπάρχει το εμείς! Οι παρέες φτιάχνουν την ιστορία

0
904

Της Σάγιας Τσαουσίδου

Ο Κώστας Αποστολίδης γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στο χωριό Κοσκινου που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί στα 20 του στην πρωτεύουσα όπου και αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εργάζεται για δυο χρόνια σε μία εταιρεία προμηθειών χώρων εστίασης και κάνει τα πρώτα του βήματα ως επιχειρηματίας ανοίγοντας έναν φούρνο. Αυτή η κίνηση του παρέχει τη δυνατότητα να σκεφτεί νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Συνεχίζει το επιχειρείν μπαίνοντας στον χώρο των εισαγωγών επίπλων και πολυτελών αυτοκινήτων. Ο αεικίνητος επιχειρηματίας μετέχει παραλλήλως και σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Επιστρέφει πίσω μετά από 25 χρόνια και επενδύει… στους ανθρώπους. Γιατί όπως λέει: Επιχειρήσεις δεν είναι οι τοίχοι αλλά οι άνθρωποι… Η ομάδα είναι η μαγιά για την επιτυχία.

Επενδύει σε ένα Boutique Hotel το Pine trees Art Hotel δημιουργώντας την πρώτη του οικογενειακή επιχείρηση. Το εμβληματικό κτίριο ΑΚΤΑΙΟΝ που έχει χαρακτηριστεί μνημείο νεωτέρας ιστορίας είναι το επόμενο δημιούργημά του για να ακολουθήσουν το Beach bar AMALFI και το Cocktail bar SINATRA. Η παραλία της Τσαμπίκας μετά από διαγωνισμό βρίσκεται στα χέρια του επιχειρηματία και το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησής της έτοιμο να υλοποιηθεί. Τέλος ένας νέος χώρος διασκέδασης ετοιμάζεται να ανοίξει στη Λίνδο φιλοδοξώντας στη σίγουρη επιτυχία.

Στο πλευρό του η  σύντροφός του Κατερίνα με την οποία έχουν έναν υπέροχο γιο, τον τεσσάρων ετών Αντώνη. Ο Κώστας Αποστολίδης δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες ανάπτυξης στο νησί και φιλοδοξία του είναι να καταστήσει τη Ρόδο εμβληματική στο χώρο του τουρισμού με υψηλές προδιαγραφές. Ένα είναι σίγουρο. Ο δραστήριος επιχειρηματίας ήρθε για να μείνει!

Σ.Τ.:  Τι ωθεί έναν άνθρωπο που έχει φύγει από το νησί να ξαναγυρίσει σε αυτό;

Κ.Α. :  Στη Ρόδο μεγάλωσα. Εδώ είναι η οικογένειά μου, η καρδιά μου. Νοιώθω ευλογημένος γιατί θεωρώ ότι είναι από τα πιο ωραία νησιά της Δωδεκανήσου και ένα από τα πιο ωραία της Ελλάδος. Ξαναγύρισα μετά από 24 χρόνια ενώ είχα επιχειρήσεις στην Αθήνα γιατί ένοιωσα ότι ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος της ζωής μου. Ήθελα να ταξιδέψω, να ζήσω και να αποκτήσω εμπειρίες. Επέστρεψα λοιπόν την κατάλληλη στιγμή στη Ρόδο και αποφάσισα να επενδύσω εδώ γιατί το νησί έχει άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σ.Τ.:  Και επενδύσατε στο χώρο της εστίασης;

Κ.Α. :  Ναι. Αν και η Ρόδος παλιότερα ήταν πρωτοπόρα στον τουριστικό τομέα διαπίστωσα ερχόμενος εδώ ότι υπήρχε ένα κενό στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης. Η κρίση επέφερε πολλές αλλαγές και η Ρόδος δεν έμεινε αλώβητη. Έπρεπε λοιπόν να πάρω αποφάσεις και γρήγορα.

Σ.Τ.:  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις σας;  

Κ.Α. :  Έχω στην ιδιοκτησία μου ένα Boutique Hotel το Pine trees Art Hotel που ήταν το πρώτο που έφτιαξα ερχόμενος στο νησί.  Εκεί είναι η οικογένειά μου, εκεί είναι η καρδιά μου. Αυτό το ξενοδοχείο είναι η αρχή και η τύχη μου!

Νομίζω, και δεν είναι υπερβολή αυτό να το πω, οι επιχειρήσεις μου είναι από τις καλύτερες στο νησί. Το εμβληματικό ΑΚΤΑΙΟΝ είναι ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης που το διαμορφώσαμε σε πολυχώρο. Το κτίριο θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών, οι Ιταλοί όμως αφού κατέλαβαν στις 5 Μαΐου 1912 σχεδόν αμαχητί, τα ελληνικά Δωδεκάνησα, διώκοντας τους Οθωμανούς που τα είχαν κατακτήσει από το 1522 ήταν αυτοί που το εξωράισαν και το μετέτρεψαν σε Λέσχη Στρατιωτική και Πολιτική. Μετονομάζουν τη Λέσχη σε Circolo d’ Italia και πάλι ως Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών και Ανώτερων Υπαλλήλων του κράτους. Από το 1912 μέχρι και το 1948, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο σημερινό Ακταίον. Από το 1948 και μετά όλες οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενηθήκαν στο ιστορικό αυτό Κέντρο της Ρόδου. Ακόμη και ο Ν. Πλαστήρας μίλησε από τον εξώστη του.  Την ώρα της Λευτεριάς, 31 Μαρτίου 1947, και την στιγμή της Ενσωμάτωσης της Ελληνόσκεπτης Δωδεκανήσου  στο Κραταιό Κρατικό Κορμό (7 Μαρτίου του 1948), όλες οι εκδηλώσεις είχαν κέντρο και στόχο το ΑΚΤΑΙΟΝ που τόσο αγαπούν και εκτιμούν οι Ρόδιοι και οι ξένοι επισκέπτες του Σμαραγδένιου Νησιού. Σημαντική παρακαταθήκη ο τεράστιος Φίκος Μπέτζαμιν που φυτεύτηκε τη χρονιά της απελευθέρωσης. Σήμερα το ΑΚΤΑΙΟΝ, με σεβασμό πάντα στην ιστορία του, είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος με καφέ, μπαρ, εστιατόριο, φούρνο, παιδότοπο.

Δημιουργήσαμε το AMALFI coast ένα μοντέρνο restaurant beach bar 2500 τμ. που προσφέρει υψηλή γαστρονομία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες του.

Και φυσικά το SINATRA Sushi bar που βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου στην πλατεία με τα χαμάμ.

Σ.Τ.:  Τα επόμενα σχέδιά σας τι περιλαμβάνουν;

Κ.Α. : Πρόσφατα κάναμε μια μεγάλη επένδυση και πήραμε ένα μεγάλο χώρο για Club στη Λίνδο το οποίο και ετοιμάζουμε για να λειτουργήσει την επόμενη σεζόν. Επίσης είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι πήραμε και για τρία χρόνια την εκμετάλλευση της παραλίας της Τσαμπίκα μία από τις πιο γνωστές σε επισκεψιμότητα σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Σ.Τ.:  Ποια τα σχέδια σας για την παραλία της Τσαμπίκα;

Κ.Α. :  Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες παραλίες, τεράστια με χρυσή αμμουδιά, με καθαρά νερά που με την επένδυσή μας θα απογειωθεί. Θα φτιάξουμε 3 εστιατόρια θα γίνουν εγκαταστάσεις Spa για να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες. Στόχος μας είναι να γυρίσει ξανά στο νησί ο πλούσιος τουρίστας. Και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το προϊόν. Θεωρώ ότι ένα κομμάτι που θα τον φέρει ξανά πίσω είναι και ο πολιτισμός.

Σ.Τ.:  Ένα στοιχείο που βοηθάει τον τουρισμό…

Κ.Α. :  Σαφώς. Με ενδιαφέρει πολύ και για αυτό ετοιμάζουμε, για την επόμενη χρονιά, μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Θέλουμε να φέρουμε στη Ρόδο μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν στους χώρους μας.

Σ.Τ.:  Όλα αυτά όμως για να γίνουν υπάρχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η γραφειοκρατία…

Κ.Α. :  Ναι αυτό είναι αλήθεια. Πάντα υπάρχουν εμπόδια με τη γραφειοκρατία… Αυτό όμως αρχίζει να βελτιώνεται. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Το καλό είναι η άψογη συνεργασία που έχουμε με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. Είναι δύο άνθρωποι που προέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο και καταλαβαίνουν τα όποια προβλήματα. Μάλιστα σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς θα διοργανώσουμε το Χειμώνα μια μεγάλη φιλανθρωπική καμπάνια.

Σ.Τ.:  Η Ρόδος στα μάτια του κόσμου είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί που φιλοξενεί πάρα πολλά συνέδρια. Πιστεύετε ότι χρειάζονται και άλλα ξενοδοχεία;

Κ.Α. :  Όχι δεν πρέπει να γίνουν άλλα ξενοδοχεία. Τα ήδη υπάρχοντα φιλοξενούν περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες τη σεζόν… Με την ευκαιρία της κρίσης του covid-19 θα πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό της φιλοξενίας και της παροχής υπηρεσιών. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες γιατί ο πελάτης πλέον είναι γνώστης και του τι τρώει και τι πίνει και το που θα κοιμηθεί. Με τη βοήθεια του διαδικτύου έχει τη δυνατότητα της επιλογής.

Σ.Τ.:  Το όραμά σας για τη Ρόδο;

Κ.Α. :  Η Ρόδος είναι η Ναυαρχίδα του τουρισμού. Φιλοξενεί τον περισσότερο κόσμο από όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να ξαναφέρουμε την παλιά λάμψη της γιατί έχει τρομερές δυνατότητες.

Σ.Τ.:  Βοηθάει και η καλή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Κ.Α. :  Έχουμε  την ευκαιρία να έχουμε ένα καινούργιο δήμαρχο που είναι παλιός ξενοδόχος και καλός γνώστης του ξενοδοχειακού κλάδου. Πιστεύω επίσης ότι, εμείς οι επιχειρηματίες, έχουμε την ευκαιρία μαζί με τον δημαρχο και τον περιφερειάρχη που είναι δύο άνθρωποι με όραμα να βοηθήσουμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι για να αναπτυχθεί η Ρόδος.

Σ.Τ.:  Άρα η επίσημη Πολιτεία καταλαβαίνει τα προβλήματα και μπορεί να σταθεί δίπλα στους επιχειρηματίες…

Κ.Α. :  Όπως είπα και πριν είμαστε τυχεροί γιατί ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έχουν το ίδιο όραμα: να κάνουμε τη Ρόδο ξανά αυτό που ήταν! Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Σ.Τ.:  Το γεγονός ότι φύγατε και ξαναγυρίσατε πόσο επηρέασε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα; Σας δέχτηκαν ως τον συντοπίτη που επέστρεψε ή τον ξένο επισκέπτη;

Κ.Α. :  Η αλήθεια είναι ότι τα δύο πρώτα χρόνια ένιωθα Ροδίτης στην Αθήνα και Αθηναίος στη Ρόδο. Το σημαντικό όμως είναι ότι ενώ δέχτηκα αυτήν την αντιμετώπιση από την άλλη τα μαγαζιά που είναι γεμάτα από ροδίτες. Είναι φυσικό να είχαν ένα μούδιασμα στην αρχή για το τι γίνεται και γιατί κινούμαι τόσο γρήγορα και επιθετικά αλλά τώρα με έχουν αποδεχτεί. Ξέρουν ότι είμαι μέρος της Ρόδου, η καρδιά μου είναι στην Ρόδο και πάντα όταν μιλάω, μιλάω πρώτα για τη Ρόδο και μετά για μένα.

Σ.Τ.:  Πόσους εργαζόμενος απασχολείται στις επιχειρήσεις σας;

Κ.Α. :  Το 90% των εργαζομένων είναι ντόπιοι, είναι από δω από το νησί. Αυτή τη στιγμή απασχολώ 300 άτομα. Με την παραλία στην Τσαμπίκα που θα είναι έτοιμη του χρόνου θα φτάσουμε τους 1000!

Σ.Τ.:  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σας είναι υγιείς, ότι δίνετε δουλειά στους κατοίκους του νησιού.

Κ.Α. :  Προσπαθώ να κάνω το σωστό και να προσφέρω στους εργαζόμενούς μου αυτά που πρέπει να έχουν για μια  αξιοπρεπή ζωή. Είμαι της άποψης ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει ένας επιχειρηματίας δεν είναι τα ντουβάρια, οι τοίχοι και τα έπιπλα. Νομίζω ότι το έμψυχο δυναμικό είναι η δύναμη του κάθε επιχειρηματία. Έχω μια αρχή να πληρώνω τα παιδιά κάθε 1η και 16 του μήνα. Έτσι είναι και εκείνοι ευχαριστημένοι και εγώ ευχαριστημένος. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που προχωράμε μαζί για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα.

Σ.Τ.:  Ποια η φιλοσοφία της ζωής σας;

Κ.Α. :  Δεν υπάρχει το εγώ υπάρχει το εμείς! Με το εμείς γίνονται θαύματα! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι παρέες φτιάχνουν την ιστορία.