ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Το pilates καταπολεμά την κατάθλιψη που βιώνουμε λόγω της πανδημίας

0
438

To Pilates αποτέλεσε εφαλτήριο για να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή της. Η Μαρία Μαραγιάννη μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της «πολύτιμης» γυμναστικής που αναζωογονεί το σώμα και  το πνεύμα, ενώ αναφέρεται στο πόσο  ανεκτίμητη είναι εν μέσω πανδημίας.  

-Τι αποτέλεσε έναυσμα προκειμένου να ασχοληθείς με το pilates;

«Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, περίπου, όταν ξαφνικά σε καλοκαιρινές διακοπές παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός μου. Υποβλήθηκα σε μαγνητική και διεγνώσθη μετατόπιση σπονδύλων στον αυχένα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα. Η πιθανότητα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση ήταν μεγάλη. Τότε γνώρισα το pilates. Δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένη η μέθοδος στην Ελλάδα. Εγώ ωστόσο αποφάσισα να το δοκιμάσω σαν εναλλακτική μέθοδο θεραπείας. Και τελικά η ζωή μου άρχισε να αλλάζει. Αυτή η μέθοδος άσκησης όχι μόνο με ικανοποιούσε ως αθλητική δραστηριότητα αλλά λειτούργησε και θεραπευτικά ως προς το πρόβλημα υγείας μου. Μέρα με τη μέρα το σώμα μου γινόταν πιο δυνατό και η ένταση του πόνου άρχισε να ελαττώνεται ώσπου χάθηκε, Κι έτσι για μένα το pilates εκτός από τρόπος άσκησης, έγινε τρόπος ζωής. Με την σειρά μου θέλοντας να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν βρεθεί στη θέση μου, αποφάσισα να ασχοληθώ ουσιαστικά, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην επαγγελματική μου ζωή».

-Σε τι επίπεδο σε βοήθησε;

«Με βοήθησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Η μέθοδος Pilates με ακαταμάχητο και μαγευτικό τρόπο αναπτύσσει το σώμα συνολικά, διορθώνει την κακή στάση του σώματος, αφυπνίζει το μυαλό και ανυψώνει το πνεύμα. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του Joseph Pilates. Οι 8 βασικές αρχές της δεν θα πρέπει να παραβλέπονται με κανένα τρόπο γιατί αυτές την καθιστούν διαφορετική και μοναδική. Η μέθοδος pilates για μένα είναι η μέθοδος που μου άλλαξε την ζωή. Έκανα στροφή 360 μοιρών στην επαγγελματική μου ζωή. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι ασχολήθηκα με αυτό που αγαπώ πολύ και η ψυχή μου είναι γεμάτη γαλήνη και ευτυχία. Και όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, μπορείς να μεγαλουργήσεις».

-Επέλεξες μάλιστα συνειδητά να κάνεις σεμινάρια στη Νέα Υόρκη στη σχολή που ίδρυσε ο Joseph Hubertus Pilates. Τι κέρδισες από αυτή την εμπειρία;

«Σε ένα από τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει στην Νέα Υόρκη, καθώς η αδερφή μου ζει μόνιμα εκεί, είχα την ευκαιρία και χαρά να επισκεφθώ το αυθεντικό στούντιο του JosephPilates, το RolatesPilates και να γνωρίσω από κοντά την κυρία Roberta Rose Kirschenbaum,η οποία υπήρξε μαθήτρια της πρώτης μαθήτριας του Joseph Pilates, της χορεύτριας Carola Trier. Η εμπειρία ήταν μοναδική και δεν κρύβω ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Μπορεί κανείς να αποκομίσει τεράστια γνώση και η γνώση όπως είχε πει και ο Ροτζερ Μπέικον, είναι δύναμη. Δεν σταματώ ποτέ να διαβάζω και να μαθαίνω. Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από την γνώση όπως είπε και ο Bertrand Russell.  Πέρα όμως από αυτό, στην Ελλάδα όπου και σπούδασα την μέθοδο, διδάχθηκα από τους καλύτερους δασκάλους, ανάμεσα τους και τον κύριο Alan Herdmanο οποίος επίσης υπήρξε μαθητής της πρώτης μαθήτριας του JosephPilates».

Σε τι βοηθά ουσιαστικά η εκγύμναση μέσω του Pilates;

«Το Pilates είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης. Ανήκει στην κατηγορία των ασκήσεων που ως στόχο έχουν την ενδυνάμωση των μυών, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη ρύθμιση της αναπνοής και την απόκτηση ευλυγισίας. Εστιάζει στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της πυέλου και της ωμοπλάτης. Παράλληλα, βοηθάει στην ισορροπία, την αύξηση της κινητικότητας, τον συντονισμό του σώματος και του πνεύματος. Οι 8 βασικές αρχές του είναι η αναπνοή, το κέντρο, η ροή, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η αυτοσυγκέντρωση, η μυϊκή συναρμογή και η συμμετρική ανάπτυξη των μυών. Το σώμα γυμνάζεται συμμετρικά διότι δεν απομονώνονται οι μυϊκές μονάδες. Επιτυγχάνεται σύσφιξη του σώματος αλλά και απώλεια πόντων. Ουσιαστικά, λοιπόν, το pilates ενδυναμώνει, σμιλεύει και ανανεώνει το σώμα. Αποτελεί επίσης  μία ιδανική μέθοδο αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως ένα είδος «φυσιοθεραπείας». Αν και πρόκειται για μία αρκετά δυναμική μέθοδο εκγύμνασης, ωστόσο δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου. Η αναπνοή, μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα, βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και αποσπά την προσοχή μας από οτιδήποτε μας απασχολεί, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία του νευρικού συστήματος».

-Διανύουμε μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο με την Πανδημία να έχει διεισδύσει στις ζωές όλων. Πόσο το Pilates μπορεί να μας βοηθήσει το δεδομένο διάστημα να καταπολεμήσουμε  το στρες που εύλογα δημιουργείται λόγω των συνθηκών;

«Η εποχή που διανύουμε εξακολουθεί να είναι δύσκολη και επώδυνη. Μάς κατακλύζει φόβος και αγωνία για το μέλλον. Από την μια ο φόβος να μην αρρωστήσουμε και από την άλλη οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα. Νιώθουμε εγκλωβισμένοι, περιορισμένοι! Οι διέξοδοι που μας έχουν απομείνει είναι ελάχιστοι. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να μοιρολατρούμε αλλά αντίθετα να βρίσκουμε τρόπους να καταπολεμάμε με τις άσχημες σκέψεις ή την κακή διάθεση για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το υπάρχον πρόβλημα. Το Pilates λοιπόν είναι η μέθοδος εκγύμνασης που πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το κάνει αλώβητο. Επιπλέον απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Καταπολεμά την κατάθλιψη που βιώνουμε αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσχέρειας που είναι απόρροια της όλης κατάστασης. Η αναπνοή, μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα, βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και αποσπά την προσοχή μας από οτιδήποτε μας απασχολεί, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία του νευρικού συστήματος η οποία έχει συνέπειες σε όλα τα μέλη του σώματος. Τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο και κάθε ζωτικό όργανο! Ο εγκέφαλος ειδικά, αν δεν οξυγονώνεται σωστά οδηγεί σε άσχημες σκέψεις και κατάθλιψη. Το σημαντικότερο όλων είναι η ψυχική μας υγεία η οποία πρέπει να έχει ισορροπία για να μην έχει αντίκτυπο σε ασθένειες που μαστίζουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το είναι μας»!

-Για ποιους θεωρείς ότι οι περισσότεροι επιλέγουν αυτό τον τρόπο εκγύμνασης;

«Καθώς αποτελεί μία χαμηλής επικινδυνότητας  άσκηση, η απουσία τραυματισμών και ο διαχωρισμός των ασκήσεων σε επίπεδα έχει καταστήσει το pilates κατάλληλο είδος εκγύμνασης για κάθε ηλικία, για κάθε φύλο και ως θεραπεία για μεγάλο εύρος μυοσκελετικών και άλλων προβλημάτων. Αν και πρόκειται για μία αρκετά δυναμική μέθοδο εκγύμνασης, ωστόσο δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου. Συνεπώς, ενδυναμώνει τους μύες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις. Καθώς, μάλιστα, το επίπεδο των ασκήσεων προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασκούμενου, μπορεί να κυμαίνεται από ήπιες ασκήσεις έως υψηλού επιπέδου τεχνικής. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με άλλου είδους αθλήματα και να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοσή τους. Για αυτό εξάλλου, διάσημοι αθλητές ανά τον κόσμο, επιλέγουν την μέθοδο PILATES».

 

-Τι σε δίδαξε το Pilates;

«Το Pilatesάλλαξε όλη μου την ζωή. Μπήκε στην ζωή μου σαν μέθοδος εναλλακτικής  θεραπείας και στη συνέχεια με αιχμαλώτισε θεληματικά. Με δίδαξε να μην σταματάω ποτέ να κυνηγάω τα όνειρά μου. Αν συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα. Η ευτυχία κρύβεται μέσα μας. Με δίδαξε να σέβομαι το σώμα και το πνεύμα μου, να αγαπώ τον εαυτό μου, να μην τα παρατάω ποτέ. Η αυτοπεποίθηση που λαμβάνω μέσα από αυτό που τόσο αγαπώ μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και να εμπνέω τον κόσμο ού

 

τως ώστε να το κάνει τρόπο ζωής».

– Εδώ και μερικούς μήνες οι εταιρείες διατηρείς studio pilates στην Καλλιθέα. Δυσκολεύτηκες το προηγούμενο διάστημα με την κρίση αν θες που προκάλεσε η πανδημία;

«Η περίοδος που διανύουμε, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη τόσο για μένα όσο και για όλο τον κόσμο. Σαφώς ήταν εξαιρετικά δύσκολα το περασμένο διάστημα τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά και θα συνεχίσει να είναι. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να βγούμε από όλο αυτό το δύσβατο μονοπάτι και να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Όσο όμως διαρκεί αυτό, θα πρέπει να ποτιστούμε με δύναμη και αισιοδοξία για να μπορέσουμε να κρατηθούμε υγιείς σωματικά και ψυχικά. Η θετική σκέψη θα πρέπει να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας για επιβίωση σωματική και πνευματική».

-Τα επόμενα όνειρά σου;

«Θα ήθελα να εντρυφήσω ακόμη περισσότερο στην μέθοδο και να  μεταδώσω τις γνώσεις και την αγάπη μου για το pilates σε περισσότερο κόσμο αποδεικνύοντάς τους έμπρακτα τα υπέρτατα οφέλη της. Η γνώση είναι δύναμη και αυτό οδηγεί σε εξέλιξη που με την σειρά της  μπορεί να σου χαρίσει όλα τα καλά του κόσμου. Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία σου, πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς».