“Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εστέν” άρθρο της Σάγιας Τσαουσίδου

0
112

Η Ελλάς τίμησε τον Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν με εκδηλώσεις, επίσημες δηλώσεις και πυκνή αρθρογραφία, ως σπουδαίο φιλέλληνα.

Ήταν πράγματι και ορθώς τιμήθηκε. Αλλά θα πρέπει να τιμηθεί πρωτίστως ως μεγάλος Ευρωπαίος.

Ως Πρόεδρος της Γαλλίας ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ Εστέν έδωσε εξέχουσα θέση στην Σιμόνη Βέιλ, λαμπρή φιλόσοφο και μεγάλη ευρωπαίστρια. Αυτό δεν ήταν μια μοναχά μια χειρονομία προς το φεμινιστικό κίνημα. Ήταν σταθμός στους αγώνες ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πνεύματος, που έπρεπε πια να περάσει στην υπεράσπιση των αξιών του.

Η ευρωπαϊκή οικονομία τότε λειτουργούσε με τα εθνικά νομίσματα, αλλά ο ο θανών, σε στενή συνεργασία με τον άλλο σπουδαίο ευρωπαϊστή, τον Γερμανό καγκελάριο Βάλτερ Σέελ, ίδρυσαν τον ESM (τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) που υπήρξε το πρώτο αναγκαίο βήμα για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Από το 1957 ήδη, ο ντ΄ Εστέν υπήρξε ισχυρός εκφραστής της ευρωπαϊκής ενότητας στηριγμένης σε θεσμικό επίπεδο. Υπήρξε ο πολιτικός ηγέτης που καθιέρωσε τις άμεσες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 1979.

Το 2001 άρχισε τις προσπάθειες να ισχύσει κοινό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, βήμα απολύτως αναγκαίο για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ένωσης. Το Σύνταγμα το απέρριψαν οι ίδιοι του οι συμπατριώτες φοβούμενοι το κοινό μέλλον, αλλά μεγαλώνει η συνείδηση ότι μόνο με Σύνταγμα θα έχουμε ικανή Ευρώπη.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων τιμά τη μνήμη του Μεγάλου Ευρωπαίου και εύχεται να υπάρξουν πολλοί αυτοί που συμμεριζόμενοι το όραμά του θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την καθιέρωση Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

∗ Η Σάγια Τσαουσίδου είναι Δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ (Ελληνικό Τμήμα) και Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.