Ασημακοπούλου: «Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να συνεργάζονται»  

0
230
Ασημακοπούλου

«Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

«Έχουμε μια συμφωνία που δεν είναι ιδανική. Ωστόσο, είναι καλύτερη από μια κατάσταση χωρίς συμφωνία που θα οδηγούσε στο χείλος του γκρεμού.» Αυτό δήλωσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης σχετικά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα. Ασημακοπούλου τόνισε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για τρείς λόγους:

1) «Αυξάνει τη νομική ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από το Brexit»

2) «Παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και

3) «Διευρύνει την εργαλειοθήκη μας για την επιβολή της νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τόσο της συμφωνίας αποχώρησης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του πρωτοκόλλου της.»

Επεσήμανε δε ότι: «το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Συμφωνίας Αποχώρησης και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να το διαφυλάξουμε.»

«Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο παραμένει σημαντικός εταίρος, έμπιστος σύμμαχος και δημοκρατικός φίλος και δεν θα πρέπει να αφήνουμε τις διαφορές μας να μας καταβάλλουν», είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Ακολουθεί το βίντεο της παρέμβασης:

https://youtu.be/lruBj2LQPaI

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης:

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και τη γραμματεία του ΕΛΚ, και ιδιαίτερα τον εισηγητή της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) Christophe Hansen, για την συστηματική δουλειά που έκαναν σχετικά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχουμε μια συμφωνία που δεν είναι ιδανική. Ωστόσο, είναι καλύτερη από μια κατάσταση χωρίς συμφωνία που θα οδηγούσε στο χείλος του γκρεμού. Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Η επικύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για τρείς λόγους:

1) αυξάνει τη νομική ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από το Brexit,

2) παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο

και,

3) διευρύνει την εργαλειοθήκη μας για την επιβολή της νομοθεσίας ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τόσο της συμφωνίας αποχώρησης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του πρωτοκόλλου της.

Το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Συμφωνίας Αποχώρησης και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Κυρίες και κύριοι, κρίνοντας από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας, η σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα παραμείνει συγκρουσιακή.

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο παραμένει σημαντικός εταίρος, έμπιστος σύμμαχος και δημοκρατικός φίλος.

Παρά τις δυσκολίες, τις εντάσεις και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, το να ενεργούμε υπεύθυνα απαιτεί να μην αφήνουμε τις διαφορές μας να μας καταβάλλουν. Αυτό θα ενίσχυε μόνο τους γεωπολιτικούς μας αντιπάλους, συστημικούς και μη, που πολύ θα ήθελαν να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου.

Ευχαριστώ.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα